cebfcebbcebbceb1cebdceb4ceafceb11

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το μεγαλύτερο πλυντήριο της ΕΕ.

Εκμεταλλεύονται το φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας για τη διακίνηση τρισεκατομμυρίων

Το μεγαλύτερο “πλυντήριο” της Ευρώπης αποτελεί η Ολλανδία του νέου προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τις πολυεθνικές να χρησιμοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας με στόχο τη νόμιμη διακίνηση τρισεκατομμυρίων προς άλλους προορισμούς, πληρώνοντας στην πορεία λιγότερους φόρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία παρουσιάζουν οι Financial Times και μεταφέρει το Έθνος, μέχρι τα τέλη του 2012 η Ολλανδία είχε προσελκύσει τεράστιες ροές χρήματος που ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δολαρίων ή 13 φορές το ολλανδικό ΑΕΠ. Από αυτά, μόνο τα 573 δισ. δολάρια κατέληξαν στην πραγματική της οικονομία.

Τα υπόλοιπα διακινήθηκαν μέσω της χώρας από ειδικά επενδυτικά σχήματα (εταιρείες ειδικού σκοπού) που συχνά δημιουργούνται από μεγάλες εταιρείες με στόχο να πληρώσουν λιγότερους φόρους για τα κέρδη τους.

Τα ειδικά επενδυτικά σχήματα (176 συνολικά) μπορούν να ανοίξουν στην Ολλανδία θυγατρική για λογαριασμό οποιουδήποτε ομίλου. Με τον τρόπο αυτόν ο όμιλος «περνά» στη θυγατρική που βρίσκεται σε ολλανδικό έδαφος μεγάλο μέρος των κερδών και φορολογείται εκεί με χαμηλότερο συντελεστή. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά αναχωρούν για άλλον προορισμό.

Η χώρα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζεται ως το το μεγαλύτερο “πλυντήριο” μαύρου χρήματος της Ευρώπης

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ το ποσό που εμφανίζεται να εισρέει στην Ολλανδία ως ξένες επενδύσεις είναι πολύ υψηλό, τελικά στην οικονομία μένουν λίγα (συγκριτικά) χρήματα αφού ακολουθούν εξίσου μεγάλες εκροές κεφαλαίων σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ολλανδία έχει 23.000 “εταιρείες- ταχυδρομική θυρίδα”, δηλαδή εταιρείες με έδρα μια χώρα με ευνοϊκή φορολόγηση, η οποία δηλώνεται μόνο με μια διεύθυνση, ενώ πραγματοποιούν όλες τους τις δραστηριότητες σε άλλες χώρες, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που πρέπει να καταβάλουν.

Δεν είναι όμως μόνο οι χρηματοοικονομικές «εταιρείες-ταχυδρομική θυρίδα» που γνωρίζουν για τις φοροελαφρύνσεις της Ολλανδίας.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες εταιρείες όπως η Cisco, η Starbucks, η Google, η ΙΚΕΑ και η Tommy Hilfiger έχουν ανοίξει στην Ολλανδία θυγατρικές κυρίως για να επωφεληθούν στο κομμάτι της φορολόγησης κερδών.

Στο Άμστερνταμ στεγάζονται επίσης εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από τους U2 και τους Rolling Stones, οι οποίες εισπράττουν τα δικαιώματα από τις πωλήσεις της μουσικής τους. Αυτό γίνεται επειδή στην Ολλανδία τα κέρδη από τέτοιου είδους μουσικά δικαιώματα φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή.

Εν μέσω εντονότατης κριτικής για το μείγμα των φορολογικών συνθηκών, των απαλλαγών και των… παραθύρων που ευνοούν τις πολυεθνικές, οι ολλανδικές Αρχές έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τις εταιρείες-ταχυδρομική θυρίδα. Όμως, οι προσπάθειες αυτές περιορίστηκαν λόγω της επιθυμίας να διατηρηθούν τα φορολογικά προνόμια που προσελκύουν τους πιθανούς εργοδότες.

Οι επικριτές τονίζουν πως οι φοροαπαλλαγές στρεβλώνουν τις χρηματοοικονομικές ροές: η Ολλανδία είναι μεν η χώρα στην οποία ανακοινώνονται τα περισσότερα μεικτά κέρδη των ξένων θυγατρικών αμερικανικών επιχειρήσεων, αλλά δεν βρίσκεται και ανάμεσα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη απασχόληση.

Η καθ’ όλα νόμιμη πρακτική πολυεθνικών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ανάγκασε πρόσφατα τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία να χτυπήσει συναγερμό στους Ευρωπαίους για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής της.

Πηγή : news247.gr

Αναδημοσίευση : Απέραντο Γαλάζιο