kalibioti1

Από την εφημερίδα 

Tης Βασιλικής Καλυβιώτη

Δεν σταματούν ποτέ , όπως όλα δείχνουν, τα παράδοξα στο χώρο της υγείας. Οι λάθος χειρισμοί, οι απλήρωτες εφημερίες, το κούρεμα των μισθών, το κλείσιμο κλινικών και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων οδηγούν καθημερινά ασθενείς και γιατρούς σε αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, το οποίο θα κτιστεί με χρήματα από κοινοτική χρηματοδότηση. Πάντως κανείς αρμόδιος δεν αναφέρει με ποιον τρόπο και αν τελικώς θα προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές που απαιτούνται για την επάνδρωσή του και ποιες μελέτες πιστοποιούν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ακόμη νοσοκομείου, όταν μάλιστα η Τρόικα επιβάλλει κλείσιμο πολλών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Απλήρωτοι οι γιατροί του Πειραιά από τον Νοέμβρη

35939Στα όρια της τρέλας βρίσκονται πλέον οι γιατροί των νοσοκομείων του Πειραιά ( Νίκαιας, Τζάνειο, Μεταξά) καθώς παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους η πάρεδρος του κ. Λεκάκου δεν έδωσε τελικά την έγκρισή της για την πληρωμή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2012. Οι γιατροί των τριών μεγάλων νοσοκομείων του Πειραιά παρέμειναν απλήρωτοι για εφημερίες που έχουν κάνει από τον περασμένο Νοέμβριο σε αντίθεση με τα νοσοκομεία της Αθήνας των οποίων οι γιατροί έχουν αποπληρωθεί μέρος των οφειλομένων. Για σήμερα το σύνολο των γιατρών έχουν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι να είναι μαζική επίσχεση αλλά και αναστολή της γενικής εφημερίας της ερχόμενης Πέμπτης 19/04.

Σε επιστολή τους με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους αναφέρουν πως «λόγω της επανάληψης για άλλη μια φορά του απαράδεκτου γεγονότος να εγκριθεί η πληρωμή των εφημεριών σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και όχι στα 3 νοσοκομεία του Πειραιά (Νίκαια, Τζάνειο, Μεταξά), σήμερα στη 1:00 μμ συγκαλείται γενική συνέλευση των ιατρών του νοσοκομείου με πρόταση για επίσχεση εργασίας όλων των ιατρών από τις 18/04/2013 και μετά. Παρακαλώ φροντίστε οπωσδήποτε για την αναστολή της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου από την ημερομηνία αυτή και μετά. Επίσης, να φροντίσετε για να σταματήσει από την ημερομηνία αυτή και μετά κάθε είδους τακτική ιατρική πράξη».

Την ίδια ώρα μπλακ άουτ αναμένεται να δημιουργηθεί αύριο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας καθώς γιατροί και εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ώρη πανελλαδική απεργία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αφού τα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί και για τους δύο κλάδους. Οι γιατροί όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας ζητούν μεταξύ άλλων έγκαιρη, σταθερή και πλήρη καταβολή δεδουλευμένων, προσλήψεις γιατρών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθολική, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να πραγματοποιήσουν κοινές συνελεύσεις με τα Σωματεία Εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίσουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και να προγραμματίσουν κατά την ημέρα της κινητοποίησης συλλαλητήρια στα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρεις.

Για την Αθήνα έχει αποφασιστεί συλλαλητήριο στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή.

Πάντως τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Υγείας κάνουν λόγο για συρρικνώσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να κατασκευάσει ένα ακόμη νοσοκομείο στο Νομό Ροδόπης. Πρόκειται για το νοσοκομείο με έδρα την Κομοτηνή το οποίο θα ολοκληρωθεί με κοινοτικά χρήματα. Ήδη στην περιοχή λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» χωρητικότητας 220 κλινών και οι υπηρεσίες του οποίου θα μεταφερθούν στο νέο νοσοκομείο . Χθες ανακοινώθηκε η σχετική απόφαση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, για έγκριση της εκτέλεσης του έργου «Μελέτη, κατασκευή οικοδομικών και Η/Μ εργασιών-προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής».

Η δυναμικότητα του νέου Νοσοκομείου είναι διακόσιες (200) κλίνες οι οποίες αναπτύσσονται σε επιφάνεια 25.530 τ.μ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των 61.687.720 ευρώ με χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, κατόπιν εντάξεως της πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης. «Με το έργο αυτό πραγματοποιείται ένα καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη των δομών και υπηρεσιών υγείας στην ακριτική περιοχή της Ροδόπης αλλά και συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει με ποιον τρόπο θα γίνουν και αν φυσικά επιτρέπει η Τρόικα τις δεκάδες νέες προσλήψεις προσωπικού που θα απαιτηθούν για την λειτουργία όλων των τμημάτων, αλλά ούτε τις σχετικές έρευνες που να βεβαιώνουν ότι στην περιοχή θεωρείται επιβεβλημένη η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου.