kalibioti1Από την εφημερίδα 

Tης Βασιλικής Καλυβιώτη

Ιατροδικαστές για γέλια και για κλάματα που εκθέτουν την επιστημονική εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Μανώλης Μιχαλοδημητράκης.

Έδωσε μάλιστα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ιατροδικαστές που αγνοούν τι ακριβώς σημαίνει ανατομία. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπόθεσης Σόντερς, όπου η θανατηφόρα βολίδα δεν αφαιρέθηκε από το πτώμα και βρέθηκε κατά την επανεξέτασή του στην Αγγλία, ενώ στις φωτιές του νομού Ηλείας το 2007 ο ιατροδικαστής προέβη σε λάθος ταυτοποίηση και έστειλε σορό Έλληνα στην Αλβανία αντί να στείλει τη σορό του Αλβανού. Το λάθος διαπιστώθηκε από ιατροδικαστή της Αλβανίας», τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας και καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Μανώλης Μιχαλοδημητράκης μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια ημερίδα με θέμα τις εξελίξεις στο κλάδο, επισημάνθηκε πως 20 ιατροδικαστές ανά την Ελλάδα εργάζονται χωρίς να έχουν καν νόμιμο ιατρείο.

tromaktiko2745Η ιατροδικαστική στην Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ. Τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας καταγγέλλουν ότι αρκετοί επαγγελματίες δεν τηρούν τους κανόνες που η ΕΕ έχει καθορίσει, όπως συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά ούτε και τα διεθνή πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πραγματογνωμοσύνες και να γίνονται τρομερά λάθη.«Η απόσταση ακόμη και από τα γειτονικά κράτη μεγαλώνει και η ανυποληψία του κλάδου στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και της δικαιοσύνης είναι πια δεδομένη», τόνισε ο κ Μιχαλοδημητράκης ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς, υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν τη νεκροτομή και την μικροσκόπιση που είναι μαζί με τα υπόλοιπα η βάση της επιστήμης της ιατροδικαστικής, ενώ κάθε χρόνο η Ένωση κατακλύζεται από διαμαρτυρίες ξένων κρατών για ατελείς ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.

mihalodimitrakis«Τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Σκοπιανοί ιατροδικαστές είναι πιο μπροστά από μας», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλοδημητράκης και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2013 και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν γιατροί με τον τίτλο του ιατροδικαστή που δεν έχουν εκπαιδευθεί σωστά, δεν γνωρίζουν νεκροτομές και των οποίων η εξέταση δεν θεωρείται αξιόπιστη.

Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντάνε οι επιστήμονες κατά την άσκηση του επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα. Ο Δρ Λέων αποκάλυψε ότι η κατάσταση στο ελεύθερο επάγγελμα είναι ανεξέλεγκτη και ζήτησε από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να παρέμβουν. «Υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν ότι είναι ιατροδικαστές, χωρίς να έχουν τελειώσει ειδικότητα, ενώ περίπου 20 ιατροδικαστές ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν νόμιμα ιατρεία» τόνισε ο Δρ Λέων και πρόσθεσε ότι «μέχρι πρόσφατα τα νόμιμα ιατρεία στην Αθήνα ήταν συνολικά τρία, με τους υπόλοιπους να ασκούν ως πλανόδιοι το επάγγελμα και να δρουν αντίθετα στους κανόνες της επιστήμης, πιστοποιώντας τα πάντα με το αντίστοιχο αντίτιμο».

Τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας αποφάσισαν να υιοθετήσουν το δικό τους μνημόνιο και εντός εξαμήνου δημιουργούν έναν κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι οι ιατροδικαστές που είναι μέλη της Εταιρίας προκειμένου οι πελάτες και ασθενείς να λαμβάνουν υπηρεσίες επιστημονικά αξιόπιστες. Επικεφαλής της προσπάθειας ορίστηκε ο Δρ Λέων, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε φθάσει στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστημονικά». Σημειώνεται πως το τμήμα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης έχει υιοθετήσει τα διεθνή standards ειδίκευσης και άσκησης της ιατροδικαστικής ώστε να συγκλίνει προς τα υπόλοιπα κράτη, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Μιχαλοδημητράκης, αύξηση των προσόντων του ιατροδικαστή συνεπάγεται αυτόματα καλύτερη απονομή Δικαιοσύνης και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.