Δυστυχώς στον ελλιπή διάλογο για το χρέος, το ευρώ, τα δημοσιονομικά και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα απουσιάζει ακόμα και η περιγραφή (καταγραφή) του status quo. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει μόνο το εκδοτικό προνόμιο του νόμιμου νομίσματος στις χώρες της Ευρωζώνης. Καθορίζει επίσης τη συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχει την κατανομή των κοινωνικών πόρων καθώς και την σταθερότητα των τιμών. Κατανομή κοινωνικών πόρων είναι η πολιτική βούληση που κρίνει αν θα γίνει ένας αυτοκινητόδρομος, ένα αεροδρόμιο ή ένας σιδηρόδρομος σε μια χώρα.
Στο παρακάτω video η Γιολάντα Φρεσνίλο αναφέρεται στις άχρηστες υποδομές της Ισπανίας που έχουν δημιουργήσει και ένα τεράστιο χρέος, γνωστές και ως “λευκοί ελέφαντες”. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει σύνδεση των άχρηστων δημόσιων έργων με την ανεργία της Ισπανίας καθώς οι επενδύσεις δεν γίνονται μόνο για να εξυπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια συζήτηση μόνο για την έξοδο από το ευρώ δεν είναι πλήρης. Το αντιευρώ κίνημα θα πρέπει να βάλει στη συζήτηση την ολική διάρρηξη των σχέσεων με την ΕΚΤ.
Με άλλες λέξεις θα πρέπει η χώρα να πάρει πίσω τις εξουσίες που έχει παραχωρήσει στην ΕΚΤ και σε ότι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία, την κατανομή των κοινωνικών πόρων και τη χρηματοπολιτική (σταθερότητα των τιμών). Φανταστείτε η χώρα να αποφασίσει την έξοδο από το ευρώ, αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία του νέου νομίσματος να καθορίζεται από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει στη Ρουμανία. Επίσης μια νέα Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνδράμει στις δημόσιες επενδύσεις (κοινωνικοί πόροι) που θα αποφασίζονται δημοκρατικά και όχι για τα οφέλη των λίγων (εργολάβοι). Σήμερα από τις χώρες της Ε.Ε. μόνο η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν παραχωρήσει καμιά εξουσία στην ΕΚΤ.
Mar 31, 2013 @ 21:29:39
Reblogged this on NEWS.