Πετούν στην άκρη ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

bricsΤη δημιουργία κοινού ταμείου ύψους 100 δισ. δολαρίων μέσω των διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών τους ανακοίνωσαν σήμερα οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το αίτημά τους για μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών θεσμών με δικούς τους μηχανισμούς.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, κατά τη συνάντησή τους στην πόλη Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, οι ηγέτες δήλωσαν πως το κοινό ταμείο θα είναι μία εναλλακτική λύση έναντι των άλλων πηγών χρηματοδότησης όπως το ΔΝΤ σε περίπτωση που μία εκ των πέντε χωρών εισέλθει σε κρίση σε σχέση με το ισοζύγιο πληρωμών.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν επίσης η εξομάλυνση των σχέσεων σε επίπεδο ισοτιμιών με την κεντρική τράπεζα της Ν. Αφρικής να ανακοινώνει πως θα αγοράσει κινεζικά ομόλογα ύψους 1,5 δισ. δολ. που αντιστοιχούν περίπου στο 3% των συναλλαγματικών αποθεματικών της.

Επίσης η Κίνα και η Βραζιλία υπέγραψαν συμφωνία την Τρίτη για την ανταλλαγή ρεάλ και γουάν ύψους 30 δισ. δολ. τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να γίνει πρώτα μετατροπή σε δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας που θα παρακάμψει το ΔΝΤ, για την οποία σε προσχέδιο γινόταν λόγος για συνεισφορά 10 δισ. δολ. από την κάθε χώρα.

Πηγή : ΟΛΥΜΠΙΑ