Εάν επιτύχει το bail – in, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ η συνδρομή του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

fcc82e25826cd9e44acaa2d5025dddb7

“Εάν επιτύχει, αποδίδοντας καρπούς, η διαδικασία του bail – in, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ η συνδρομή του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών…”.

Την ανωτέρω θέση διατύπωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.

Υπενθυμίζεται πως κατά το bail in μια ρυθμιστική αρχή αναλαμβάνει να καταγράψει το ακάλυπτο χρέος (unsecured debt) μιας τράπεζας και να το μετατρέψει σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας με τις οποίες θα πληρωθούν οι πιστωτές.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους των τραπεζών, όπου το βάρος μετακυλύεται στους ομολογιούχους (bail in), προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε πως η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, θα δράσει υποστηρικτικά για την Ευρωζώνη.

“H συμφωνία για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να ληφθεί ως άκρως υποστηρικτική για τις άλλες χώρες του ευρώ”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Οι χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν υπερμεγέθη τραπεζικά συστήματα, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσή τους”, έσπευσε να προσθέσει ο Ολλανδός Dijsselbloem.

Και τόνισε: Οι χώρες αυτές θα πρέπει να συρρικνώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα…

“Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για τον δημόσιο τομέα”, εξήγησε ο Dijsselbloem , για να προσθέσει στη συνέχεια: Εάν οι μη εγγυημένοι καταθέτες πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία του bail in, θα συμμετάσχουν…

Πηγή : bankingnews.gr