Απανωτά έρχονται τα χτυπήματα από τους εκβιαστές που όχι μόνο δεν αρνούνται τη χρηματοδότηση στην Κύπρο , όχι μόνο δεν κόβουν τη ρευστότητα αλλά συνεχίζουν να επιδιώκουν να μείνουν στον δανεισμό εξευτελίζωντας την χουντική τρικομματική παρωδία της χώρας μας

Jeroen-Dijsselbloem-300x195Το πρόγραμμα διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που πρότεινε η ευρωζώνη για την Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η απόφαση για την κάλυψη των επιπλέον χρηματοδοτικών αναγκών ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν την Κύπρο και να στηρίξουν τη μεταρρρυθμιστική της προσπάθεια, ωστόσο τονίζουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προΐσταται της ομάδος των ομολόγων του της ευρωζώνης, δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Η ευρωζώνη αναμένει μία «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του κοινοβουλίου του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ. «Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

πηγή: ethnos.gr