ERICΉταν τέλος Νοέμβρη του 2010 όταν ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοφαιριστής Ερίκ Καντονά καλούσε τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες.Παρακολουθήστε τι συνέβη, τις αντιδράσεις που τον κατέπνιξαν και το πόσο επίκαιρο είναι σήμερα σε σχέση με αυτά που βιώνουν οι Κύπριοι αδελφοί μας.

«Αν σήμερα 3 εκατομμύρια άνθρωποι και αύριο άλλοι 10 εκατομμύρια αποσύρουν τις καταθέσεις τους, το σύστημα των τραπεζών θα καταρρεύσει. Η επανάσταση θα γίνει μέσω των τραπεζών», αναφέρει ο πρώην ποδοσφαιριστής της Manchester United Ερίκ Καντονά σε βίντεο που κυκλοφορεί από το youtube. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής απευθύνε έκκληση σε όλους να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις 7 Δεκεμβρίου 2010.

«Για να μιλήσουμε για επανάσταση, δεν θα πάρουμε τα όπλα, δεν θα σκοτώσουμε ανθρώπους. Μπορούμε να κάνουμε κάτι απλό. Το σύστημα είναι δομημένο πάνω στη δύναμη των τραπεζών. Οπότε μπορεί να καταστραφεί μέσω των τραπεζών». «Αντί να βγεις στους δρόμους και να διανύσεις χιλιόμετρα με πλακάτ στα χέρια, πήγαινε στην τράπεζά σου και απόσυρε τις καταθέσεις σου», προτείνει ο Καντονά.

Το βίντεο τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα Presse Ocean, έχει υπότιτλους σε πολλές γλώσσες και μέχρι στιγμής το έχουν δει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. «Αν υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους, το σύστημα θα καταρρεύσει χωρίς όπλα, χωρίς αίμα, τίποτα», υπογράμμισε. Σε σελίδα στο facebook πάνω από 12.000 άνθρωποι δηλώναν ότι επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση υπό τον τίτλο:

«Επανάσταση! Στις 7 Δεκεμβρίου αποσύρουμε όλοι τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες».

Αμεση ήταν η αντίδραση των θεσμικών τότε παραγόντων, τόσο της Γαλλίας όσο της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισαν ανεύθυνη την πρόταση του Ερίκ Καντονά προς τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες για να τις τιμωρήσουν για τις υπερβολές τους.

«Τρέφω διαφορετικά αισθήματα για τον τραπεζικό τομέα, αλλά βρίσκω πως η επιχείρηση που τονίσατε άκρως ανεύθυνη» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη σύνοδο του Eurogroup για την σχετική έκκληση του πρώην ποδοσφαιριστή.

Η έκκληση του Καντονά έχει διαδοθεί μέσω του Facebook και έχει βρει πολλούς υποστηρικτές, ιδίως στη Βρετανία όπου ο ίδιος είχε μεγαλουργήσει ως ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.«Ένας πολίτης όπως ο Καντονά δεν θα πρέπει να παρασύρει σε εσφαλμένες αποφάσεις τους απλούς ανθρώπους που δεν έχουν τα λεφτά που έχει εκείνος», τόνισε ο Γιούνκερ.

Επικριτικός για την πρόταση του Καντονά υπήρξε και ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν: «είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πιστεύω πως ο Καντονά είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής από ότι οικονομολόγος», ειρωνεύθηκε.

Ο Γιούνκερ και σχετικά με αυτό αντέδρασε σκωπτικά: «θα πρότεινα στους ποδοσφαιριστές να αλλάξουν βουλευτές», τόνισε.

«Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.Υπάρχουν κάποιοι που παίζουν θαυμάσια ποδόσφαιρο, ενώ εγώ ούτε θα τολμούσα. Πιστεύω πως ο καθένας θα πρέπει να παρεμβαίνει ανάλογα με τις ικανότητές του» τόνισε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε πως «είναι γελοίο και ανεύθυνο. Ο Καντονά οικονομικός σύμβουλος; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».