atm

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή του 40 % του νησιού, το σημερινό ξύπνημα έφερε στο πολύπαθο νησί της Αφροδίτης εικόνες πανικού όμοιες με εκείνες της εισβολής. Μόνο που αντί για βόμβες και αίμα ο πανικός και η απόγνωση αφορούν το σύγχρονο πεδίο μάχης, το χρηματοπιστωτικό πόλεμο . Τα χαρακώματα και τα συρματοπλέγματα μετοίκησαν στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Δυστυχώς, η επιλογή του κυπριακού λαού στις πρόσφατες εκλογές που αφορούσε είτε την αποχή είτε την ανάδειξη ενός επαίσχυντου ΑΝΑΝστασιάδη θα του φέρει πολλαπλές απώλειες σε σχέση με τις σημερινές ή εκείνες του 1974.

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ακυρώνει την εγγύηση των 100.000 ευρώ στις καταθέσεις, διαλύει το τραπεζικό σύστημα. Οπως λέει και το σλόγκαν “όταν κλέβεις μιά Τράπεζα λέγεται ληστεία” . Οταν σε κλέβει η Τράπεζα? Τότε λέγεται “Εθνική Σωτηρία”!  Το εμπέδωσαν οι 19.000 έλληνες ομολογιούχοι του Δημοσίου και σήμερα το εμπεδώνουν όσοι Κύπριοι είχαν καταθέσεις, στις Τράπεζες! Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές κατάλαβαν, για ποιούς δουλεύει το σύστημα!

 Συμπέρασμα ;  Καλύτερα θάψτε το χρήμα, παρά να τους το “δωρίζετε”! Σε οποιαδήποτε Τράπεζα του κόσμου!

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία στην οποία κατέληξε τη νύχτα το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, την «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, στην οποία περιλαμβάνεται εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις. Αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις καταθέσεις.Συγκεκριμένα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, το τέλος αυτό θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφαση

Σύμφωνα με εφημερίδες του νησιού, καταθέτες πήγαν το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών αλλά φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς· «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.

550028_153125474851815_371546662_nΗ οργή των καταθετών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αξίωση του Ασμουνσεν η εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων από τους αποταμιευτές. Η συμφωνία αυτή ήρθε μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητούσε 40% κούρεμα των καταθέσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις Τράπεζες της Κύπρου έχουν καταθέσεις και πολλοί Ελληνες, όταν μετέφεραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της αβαβαιότητας σχετικά με το αν θα μείνει η χώρα μας στο ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε.

Όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.

Καταλάβατε πως λειτουργεί ο χρηματοπιστωτικός φασισμός ; Για μια απόφαση που δεν έχει καν περάσει Κυπριακός νόμος ακόμα, οι τράπεζες σε συνεργασία με τους προδότες του ΑΝΑΝστασιάδη την εφαρμόζουν a toute suite.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για το Σάββατο τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».

Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.