kalibioti1Από την εφημερίδα 

Tης Βασιλικής Καλυβιώτη

Ακόμη και το φιλότιμο όσων επιθυμούν να εργαστούν αφιλοκερδώς αναλαμβάνοντας τη θέση διοικητή σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ, επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας χθες τη προκήρυξη με την οποία θα επιλεγούν οι νέοι Διοικητές και οι αναπληρωτές για την στελέχωση των νοσοκομείων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε πως όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τη πατρίδα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ας σταματήσει την κακόπιστη κριτική και ας αναλάβει μια θέση –κλειδί δωρεάν, ως μάνατζερ ενός νοσοκομείου. Αντίγραφο από 22μαςξεσκίσατεΠαρουσιάζοντας την διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή να κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ιδρύματος του εξωτερικού και βεβαίως θα συνεκτιμηθούν μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική όπως θα συνεκτιμηθεί και η εμπειρία διοίκησης, με έμφαση στις μονάδες υγείας και η γενικότερη επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση. Στο διαγωνισμό ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 27η Μαρτίου, θα προσληφθούν 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές.

Οι νέοι διοικητές θα έχουν επαυξημένες ευθύνες και επαυξημένα καθήκοντα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. «Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Υγείας και κάθε Υπουργείο έχει υπογράψει Μνημόνιο με το Υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία οι διοικητές μας υπογράφουν ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος. Όσον αφορά τους εν ενεργεία διοικητές των νοσοκομείων και αναπληρωτές, οι οποίοι αυτομάτως τίθενται εκτός διοικήσεως θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα και να αξιολογηθούν ομοίως από την επιτροπή. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν υποψηφιότητα ανά μία υγειονομική περιφέρεια και θα αξιολογηθούν για το σύνολο της κάθε υγειονομικής περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο κ. Λυκουράντζος συγκροτήθηκε ήδη επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει την πληρότητα των στοιχείων των φακέλων των υποψηφίων, θα συνεκτιμήσει τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και θα προχωρήσει στην κατάρτιση των πινάκων ανά Υγειονομική Περιφέρεια .Η επιτροπή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κ. Σκανδαλάκη , τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παπαβασιλείου, από τον εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ κ. Καπερώνη, ο οποίος όρισε εγγράφως τον κ. Βέη και έναν εκπρόσωπο της αγοράς, θεσμικό εκπρόσωπο όμως ο οποίος όπως ορίζει ο νόμος δεν πρέπει να έχει σχέση με τον τομέα της υγείας, και ορίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ασημακόπουλος.

Πάντως η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας επικαλούμενη έγγραφο του Δημήτρη Νιάκα ,Καθηγητή Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, παραθέτει ενστάσεις για τη σύνθεση αυτής της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Νιάκα «εκτός αυτών που έχουν τη θεσμική ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του Προέδρου του ΚΕΣΥ και του Αντιπροέδρου ή μέλους του ΑΣΕΠ που συμμετέχουν ως ο νόμος προβλέπει, οι υπόλοιποι δυο δεν έχουν σχέση με τις προβλέψεις του νόμου. Κατά την ταπεινή μου κρίση ο κ. Υπουργός Υγείας φαίνεται να παραβιάζει απροκάλυπτα την προβλεπόμενη ρύθμιση του νόμου.

17imagesΠιο συγκεκριμένα, στις θέσεις του Καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΤΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο με την διοίκηση νοσοκομείων, επιλέγεται ένας Καθηγητής της Ιατρικής με ειδικότητα Βιοχημείας. Εχει η συγκεκριμένη ειδικότητα της Βιοχημείας συναφές γνωστικό αντικείμενο με την Διοίκηση των Νοσοκομείων; Θα έλεγα χαριτολογώντας ότι δεν έχει σχέση ούτε με τους ασθενείς, παρά μόνο με τις παρακλινικές εξετάσεις και την διάγνωσή τους! Αντί για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας, επιλέγεται ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδας, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι εκπρόσωπος μιας επαγγελματικής κατηγορίας συμπολιτών μας και ως τέτοιοι είναι εν δυνάμει και προμηθευτές των νοσοκομείων. Ως γνωστό, ο ίδιος διατηρεί την ιδιωτική-οικογενειακή του επιχείρηση (ζαχαροπλαστείο), του οποίου τα εξαίρετα γλυκίσματα και κρέμες γεύομαι ως πελάτης και εγώ μαζί με μια πλειάδα Αθηναίων». Η Ομοσπονδία των Γιατρών ταυτίζεται με τις απόψεις του κ. Νιάκα και ζητά την άμεση αντικατάσταση των δύο μελών όπως οι ρυθμίσεις προβλέπουν .