Slovenia_Government_JPEG_0169a.limghandler-300x170Η σλοβενική Βουλή όρισε την προσωρινή πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Θετική Σλοβενία» Αλένκα Μπράτουσεκ πρώτη εντολοδόχο Πρωθυπουργό της χώρας και ταυτόχρονα απομάκρυνε την κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα, με ψήφο δυσπιστίας.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή της Σλοβενίας, μετά από συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών, με ψήφους 55 υπέρ και 33 κατά, οι εξουσίες της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα, η θητεία της οποίας διήρκεσε μόλις ένα χρόνο, περιορίστηκαν σε προσωρινά καθήκοντα και ανατέθηκε στην Αλένκα Μπράτουσεκ η συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Η Αλένκα Μπράτουσεκ, στην ομιλία της ενώπιον των σλοβένων βουλευτών, ανήγγειλε διακοπή της πολιτικής λιτότητας και ανάπτυξη με βάση την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

«Η Σλοβενία δεν μπορεί να αντέξει συνέχιση της συρρίκνωσης της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας. Έχει γίνει σαφές ότι, με αποκλειστική περιστολή των εξόδων δεν επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή δεν οδηγεί σε μείωση του ελλείμματος, που ήταν ο δηλωμένος στόχος της τωρινής κυβέρνησης» υπογράμμισε η εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Η Μπράτουσεκ επισήμανε ότι θα επιδιώξει να κατευθύνει τη Σλοβενία με ασφάλεια σε εκλογές και απαρίθμησε τις τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησής της: εκκίνηση της ανάπτυξης, εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών χωρίς παρεμπόδιση της ανάπτυξης, προστασία και ανάπτυξη του δημόσιου τομέα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς του κράτους.

Ανήγγειλε ακόμη την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2013 και «διακοπή της κουλτούρας του φόβου» που, όπως είπε, προώθησε η κυβέρνηση Γιάνσα.

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τη νέα κυβέρνηση η Μπράτουσεκ τόνισε ότι η επικύρωση της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ αποτελεί «γεωστρατηγικό συμφέρον» της Σλοβενίας.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος είδε τον κυβερνητικό συνασπισμό να καταρρέει μετά τη δημοσιοποίηση από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς έκθεσης, βάσει της οποίας παραβίασε το νόμο κατά της διαφθοράς, επειδή δεν δήλωσε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, απάντησε εκφράζοντας ανησυχία για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Μπράτουσεκ.

Ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα διαγράψει τις προσπάθειες λιτότητας, θα επαναλάβει τα παλιά λάθη τη χειρότερη στιγμή, είπε ο Γιάνσα και εξήρε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του υποστηρίζοντας ότι επέδειξε ικανότητα στο διάλογο και υπογράμμισε ότι ήταν επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ο Γιάνσα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα ευρήματα της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, τονίζοντας ότι μόνον τα ευρήματα που αφορούν καθυστέρηση κάποιων μηνών στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων και λάθος δήλωση για την αξία του αυτοκινήτου του είναι αληθινά και ότι τα υπόλοιπα, τα σοβαρότερα, είναι πλαστά και αβάσιμα.

πηγή: tanea.gr


Bulgaria_rosen-300x155Στις 12 Μαΐου θα διενεργηθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, προκειμένου να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που οδήγησαν σε παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον βούλγαρο πρόεδρο τη στιγμή που η χώρα αναζητεί τρόπο να βγει από την πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να επηρεάσει και την οικονομική σταθερότητα.

Ο Μπορίσοφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών ενάντια στην υψηλή τιμή του ρεύματος, τα μέτρα λιτότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

πηγή: naftemporiki.gr