kalibioti1Από την εφημερίδα 

Tης Βασιλικής Καλυβιώτη

Με δάκρυα στα μάτια ασθενείς και συγγενείς γίνονται καθημερινά θύματα και μάρτυρες της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται άκριτα στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι εικόνες είναι σκληρές και κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος βλέποντας εκατοντάδες ασθενείς να ταλαιπωρούνται από τους σπασμένους καθετήρες και τις πεταλούδες που τοποθετούνται ενδοφλέβια στα χέρια τους από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν πλέον ανοικτά για το τέλος της λογικής αλλά και της ευαισθησίας στο ΕΣΥ.

17imagesΚαθετήρες οι οποίοι σπάνε μέσα στις φλέβες των ασθενών, πεταλούδες οι οποίες τοποθετούνται για την χορήγηση ορών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων και στάζουν … υγρά, ράμματα που επίσης σπάνε κατά την διάρκεια των επεμβάσεων, γάντια που δεν αντέχουν ούτε για μισή ώρα χειρουργείου …. είναι μόνο μερικά από τα θλιβερά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στο ΕΣΥ.

Οι κουρεμένοι προϋπολογισμοί, μοιραία οδήγησαν τους διοικητές να κάνουν εκπτώσεις στην επιλογή των αναλώσιμων υλικών τα οποία προμηθεύονται . Όμως τελικά αυτή η πολιτική έχει εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα αφού τα μισά από αυτά τα υλικά πετιούνται ή σπάνε πάνω στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παντέλη , αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία «από τα υλικά που έρχονται στα Νοσοκομεία μόνο ένα στα πέντε είναι της προκοπής. Οι φλεβοκαθετήρες σπάνε, οι βαλβίδες ασφαλείας που φέρουν δεν είναι στεγανές και στάζουν πάνω στους ασθενείς, οι οροί λερώνουν τα σεντόνια και τα ρούχα των αρρώστων». Όπως εξηγεί όταν τοποθετούν αυτά τα υλικά στα χέρια των ασθενών, προκειμένου να γίνεται η έγχυση φαρμάκων και ορών, τις περισσότερες φορές σπάνε και μπλοκάρουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τους αλλάζουν. Τρυπάνε συνέχεια σε άλλες φλέβες τους ασθενείς και τα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τους ορούς. Ίδιο είναι το σκηνικό και με τις σύριγγες και τις βελόνες οι οποίες είναι κυριολεκτικά της πλάκας αφού σπάνε ή δεν είναι αποστειρωμένες. «Οι προϋπολογισμοί έχουν περικοπεί γύρω στο 50% επομένως, υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα επιβίωσης των νοσοκομείων» , εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας το οποίο πρόσφατα, όπως αναφέρει και η διοίκησή του, θα αναγκαστεί να κλείσει αφού δεν έχει εγκριθεί κανενός είδους δαπάνη από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.

Σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, η εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική. Κορυφαίο στέλεχος του νοσοκομείου αναφέρει πως όλα τα υλικά αποδεικνύονται ευτελή και χαμηλής ποιότητας, καθώς αποτελεί ρουτίνα να σκίζονται τα γάντια και τα ράμματα. «Κάθε ημέρα αναγκαζόμαστε να χάνουμε ώρες πάνω από τους ασθενείς προκειμένου να τους βάλουμε ένα ράμμα. Το τεντώνεις και σπάει. Και αναγκάζεσαι να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή».

the dead pit 11Το τραγικό σκηνικό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία πλέον αδυνατούν να διαχειριστούν τον γρίφο των ανύπαρκτων προϋπολογισμών συμπληρώνει η χθεσινή ανακοίνωση τόσο του Διοικητή όσο και του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου της Νίκαιας. Πρότειναν, την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν ιατρικά υλικά. Όπως εξήγησαν, παρουσιάζοντας και τα σχετικά έγγραφα, τους το απαγορεύει η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται, πως με έγγραφό του ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Ευδοκιμίδης, ενημέρωσε τους διοικητές των νοσοκομείων πως με βάσει τη πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου «καμία δαπάνη δεν θεωρείται νόμιμη σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού» . Μετά από αυτήν τη τόσο δυσάρεστη εξέλιξη οι γιατροί πρότειναν να κλείσει το νοσοκομείο αφού η έλλειψη υλικών ενδεχομένως να στοιχήσει σε ανθρώπινες ζωές ενώ ενημερώθηκαν και οι εισαγγελικές αρχές.