Από την εφημερίδα 

Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

Ιστορίες καθημερινής τρέλας και απελπισίας… στο ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξάimage_firstpage

«Πεθαίνουν ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων» λένε οι γιατροί, για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» κάνει λόγο η διοικήτρια

Αγωνία και εκνευρισμός παρατηρείται καθημερινά στις ογκολογικές μονάδες του νοσοκομείου Μεταξά καθώς, αν και είναι το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και υλικών. Οι συγκρούσεις μεταξύ ασθενών και γιατρών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και η εκατέρωθεν αγανάκτηση κτυπάει κόκκινο. Πάντως η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Μαραγκάκη κατηγορεί τους γιατρούς για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και μάλιστα προς συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής του Ζωγράφου και προαναγγέλλει ΕΔΕ.

Όπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα λείπει από το νοσοκομείο (και από όλη τη χώρα) το πάμφθηνο φάρμακο ετοποσίδη, άκρως απαραίτητο για τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων. Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει νέους άνδρες και με την κατάλληλη αγωγή είναι πλήρως ιάσιμος. Με την καθυστέρηση της έναρξης της αγωγής έρχονται οι μεταστάσεις, λένε οι γιατροί.
Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το φάρμακο αλλά δεν υπάρχει η (αξίας 40 ευρώ για θεραπεία ενός μήνα) συσκευή – αντλία για τη χορήγησή του. «Οι συγγενείς εγκληματούν: βρίσκουν και αγοράζουν τις απαραίτητες συσκευές! Οι γιατροί εγκληματούν! Δίνουν γνωματεύσεις όπου πιστοποιείται η έλλειψη και η ανάγκη των αντλιών προκειμένου να μπορέσουν οι ασθενείς να πάρουν πίσω τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ», προσθέτουν οι γιατροί.

Οι γιατροί, μέλη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, καταγγέλλουν για ανεπάρκεια την διοικήτρια του Μεταξά λέγοντας πως «αντί να παραιτηθεί, συνεχίζει απερίσπαστη να ασχολείται με την υλοποίηση των συγχωνεύσεων. Επιπλέον, αναλαμβάνει πρωτοβουλία φωνάζοντας και βρίζοντας τους γιατρούς των παθολογικών κλινικών αποκαλώντας τους «απατεώνες», «λαδιάρηδες», τους λέει ότι «στήνουν μαγαζάκια για παράνομο κέρδος» και τέλος, τους καλεί σε ΕΔΕ»! Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου προσθέτει απευθυνόμενο στην διοικήτρια «δεν έχετε τα προσόντα για τη θέση, είστε χωρίς την ελάχιστη έστω ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στον πάσχοντα, χωρίς σεβασμό απέναντι στη μάχη με το θάνατο που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Δυστυχώς για εσάς, ο καρκίνος δεν μπορεί να σας περιμένει κυρία διοικήτρια»!

Η διοικήτρια του νοσοκομείου πάντως, Ελένη Μαραγκάκη, τονίζει ότι όντως για κάποιο διάστημα ξέμεινε από αντλίες το νοσοκομείο, όμως πρόσφατα διαπίστωσε πως οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής διακινούν, μεταξύ των ασθενών, ένα έντυπο το οποίο και τους καλούν να υπογράψουν για να μπορέσουν να αγοράσουν με μηδενικό κόστος την εν λόγω αντλία. Αυτή την πρακτική, οι γιατροί την ακολουθούν ακόμη και τις ημέρες που υπάρχει πληθώρα αντλιών, και μάλιστα σύμφωνα με την διοικήτρια, κατευθύνουν τους καρκινοπαθείς σε συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής του Ζωγράφου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διέταξε την ΕΔΕ, όπως σημειώνει.


Λουκέτο σε 50 κρεβάτια Εντατικής

Δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών

nosokomeio_louketoΛουκέτο θα μπει τις προσεχείς ημέρες σε 40 – 50 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα καθώς λήγουν, χωρίς μέχρις στιγμής να έχουν ανανεωθεί, οι συμβάσεις 176 γιατρών και νοσηλευτών που τις στελεχώνουν.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις για να καλύψουν άμεσα ανάγκες σε προσωπικό. Όλοι οι γιατροί είχαν προσληφθεί με «μπλοκάκι» και χωρίς περαιτέρω ασφαλιστικές ή οικονομικές αξιώσεις. Η κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες είναι τραγική εδώ και χρόνια καθώς σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές στο τέλος του 2012 ήταν κλειστές 154 από τις 634 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Ευαγγελισμού, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία σε 4.312 αρρώστους, αν υπολογίσει κανείς ότι σε κάθε κρεβάτι νοσηλεύονται 28 ασθενείς το χρόνο. Να σημειωθεί ότι στον Ευαγγελισμό είναι κλειστές 5 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής ενώ και οι υπόλοιπες 45 λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας η θνησιμότητα διπλασιάζεται για όσους δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι. Η θνησιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 23%, ενώ όταν οι ασθενείς δεν μεταφέρονται σε κρεβάτι Εντατικής τότε η θνησιμότητα φτάνει στο 45%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Πάνος Ευσταθίου επισημαίνει: «Είναι σίγουρο πως αν αποχωρήσει το προσωπικό αυτό θα επηρεαστεί το σύστημα των μονάδων εντατικής γι αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλυφθεί το προσωπικό ή με την ανανέωση των συμβάσεων ή με άλλο τρόπο».


Προκρούστης 1Σε αδιέξοδο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι ασθενείς που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία καθώς υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις. Οι ασθενείς βρίσκονται πολύ συχνά σε κίνδυνο να υποστούν βαρύτατες επιπλοκές στην υγεία τους ενώ το φαινόμενο της έλλειψης αίματος είναι πλέον συχνό σε όλες τις μονάδες αιμοδοσίας στη χώρα.

Ο σύλλογός τους απευθύνει έκκληση για άμεση κινητοποίηση και καλούν τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν δίνοντας αίμα.