Από την εφημερίδα 

Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

Δεν τους περισσεύουν χρήματα για γιατρούς, δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για αιματολογικές και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Επιλέγουν τη συμβουλή που θα τους δώσει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς ή οι φίλοι τους και έτσι αγοράζουν φάρμακα κυριολεκτικά στα τυφλά. Οι Έλληνες της κρίσης όταν αρρωσταίνουν προσπερνούν τους θεράποντες γιατρούς – για να μειώσουν το πιθανό κόστος της επίσκεψης- και προσπαθούν να ‘αυτοδιαγνωστούν’.

70508-geliografia-ellada-krisis-00017Εξάλλου, οι περισσότεροι από αυτούς όταν τηλεφωνούν στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ βρίσκουν τα ραντεβού κλεισμένα για τον επόμενο μήνα με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλλουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης που φθάνει τα 20 ευρώ. Αντί για αυτό προτιμούν να καταφύγουν στους φαρμακοποιούς ζητώντας τη γνώμη τους και την ανάλογη πιθανή θεραπεία που θα τους βοηθήσει.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου anemodouraΠειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση περιστατικών χορήγησης αντιβιοτικών, αλλά και άλλων φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς Ιατρική Συνταγή, κυρίως όμως χωρίς Ενδείξεις για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο της δημόσια υγείας αλλά και για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και καλεί άμεσα τις υγειονομικές αρχές να πάρουν μέτρα προστασίας. «Επανειλημμένως ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που εμπεριέχονται σε αυτή τη μοναδική παγκοσμίως «αποκλειστικότητα» χορήγησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ένδειξη Ιατρού», τονίζει η κ. Ανεμοδουρά 2011-20-dek-geros-xaros-krish-xromaκαι προσθέτει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των ασθενών από τις παρενέργειες φαρμάκων και κυρίως την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά που αποδεδειγμένα έχει βαρύτατες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για τις υπηρεσίες υγείας. Εάν άμεσα δεν σταματήσει το φαινόμενο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά επιφυλάσσεται κάθε νομικού δικαιώματος για την προστασία των Πολιτών, επισημαίνουν τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.