apokratikopoiisis

Μια από τις βασικές υποδείξεις – απαιτήσεις της τρόικας σε όλα τα μνημόνια είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Θυμάμαι μάλιστα στα μέσα του 2011 είχε δημοσιευθεί και ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για το τι και πότε πωλείται! Για τις αποκρατικοποιήσεις επίσης υπήρχε απόλυτη εναρμόνιση στις επιλογές των τότε ισχυρών κομμάτων και αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και στο πρώτο μνημόνιο, που είχε καταψηφίσει η ΝΔ, στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων υπήρχε ομοφωνία.

Οι αποκρατικοποιήσεις λοιπόν είναι μια διαρκής απαίτηση της τρόικας που δεν αντιμετώπισε σημαντικές αντιρρήσεις από τον κεντροδεξιό χώρο που ασκεί εξουσία. Όμως είναι κάτι που δεν προχωρά καθόλου. Το γεγονός αυτό μάλιστα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να κατηγορηθεί η Ελλάδα ότι αθετεί τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα υποστηρίζουν ότι αποτυγχάνουν τα μνημόνια, με συνέπεια να επιβάλλονται σκληρότερα μέτρα στο λαό. Επιθυμώντας δε την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος επιρρίπτουν στους συνδικαλιστές και στη διαπλοκή τους με την εξουσία την αιτία των μη ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι οι συνδικαλιστές θα διευκόλυναν τις αποκρατικοποιήσεις. Σε όλο τον κόσμο οι αποκρατικοποιήσεις με αντιδράσεις των συνδικαλιστών προχωράνε, είναι κάτι γνωστό και πάντα οι υποψήφιοι αγοραστές κάτι δίνουν για να τους κατευνάσουν. Άρα δεν θεωρώ ότι ήταν ο ιδιαίτερος λόγος που δεν προχώρησαν τα σχέδιά τους.

Κατά τη γνώμη μου οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν και δεν θα προχωρήσουν εξ αιτίας του βασικού σχεδιασμού και μέχρι οι οικονομικές απαιτήσεις να πέσουν σε επίπεδο μειοδοσίας. Σε περίοδο κρίσης όπου το πολύ μεγάλο κεφάλαιο αποχωρεί ουσιαστικά από τις αγορές για να κλείσει τα κενά του μας υποχρεώνουν να πουλήσουμε. Όση καλή διάθεση και να έχεις, και υπήρχε τέτοια από το πολιτικό μας σύστημα, σοβαρούς αγοραστές δεν θα βρεις. Αυτοί που μπορεί να ενδιαφερθούν θα είναι κατηγορίας αρπακτικών. Όταν μάλιστα ανακοινώνεις χρονοδιαγράμματα εκποιήσεων τα βλέπουν τα αρπακτικά και τους μεγαλώνει η όρεξη για αρπαγή. Ανακοινώνεται επίσημα ότι προστιθέμεθα να πουλήσουμε κρατική περιούσια επειδή πιεζόμαστε από την τρόικα. Αναφέρουμε μάλιστα και τα ποσά που υπολογίζουμε να εισπράξουμε και πότε θα τα εισπράξουμε! Προφανώς οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα δείξουν ενδιαφέρον και θα μας αφήσουν  να εξαντληθούμε για να τα πάρουν τσάμπα. Είναι κανόνας της αγοράς όταν ο πωλητής καίγεται να πουλήσει ο αγοραστής αγοράζει τσάμπα. Μόνο ένας ηλίθιος θα μεθόδευε έτσι την πώληση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.

Αυτή είναι η κύρια αιτία που δεν πωλείται τίποτα. Προβάλαμε σε όλο το κόσμο την ανάγκη μας για εκποίηση και έτσι η αγορά μας αφήνει να ωριμάσουμε για να μας τα πάρει κοψοχρονιά. Αυτή τη στοιχειώδη σκέψη πραγματικά απορώ δεν την έκανε κανένας;  Δεν ξέρει κανένας πως πουλάς, πότε πουλάς και πότε ξεπουλάς!

Αν τους κρίνω επιεικών θα έλεγα ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν από λάθος σχεδιασμό και γι’ αυτό έχει ευθύνες η τρόικα. Αλλά επειδή δεν νομίζω ότι είναι τόσο άχρηστοι στο σχεδιασμό καταλήγω στο ότι μεθοδεύτηκαν όλα για να ξεπουληθούν. Τελικά παραμυθιάζουν το λαό για τις υποτιθέμενες αποτυχίες, σαν υπεύθυνους τους συνδικαλιστές, ώστε να αποδυναμώσουν τις αντιδράσεις για το μεθοδευμένο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Βέβαια επειδή δεν τους αρκούσε μόνο αυτό επενέβησαν και στα εργασιακά ώστε οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις να αμείβονται με τριτοκοσμικές αμοιβές ώστε να έχουν τα μέγιστα κέρδη.

Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Ο τρόπος μάλιστα που υλοποιείται, δείχνει και τις προθέσεις για το πώς σκέφτονται να εκμεταλλευτούν αυτά που θα αγοράσουν. Θα απομυζήσουν όσο μπορούν και μετά θα τα αφήσουν διαλυμένα στο κράτος, έχουμε δει τέτοια έργα.

ΥΓ. Δεν μπήκα στην ουσία των αποκρατικοποιήσεων επειδή ο τρόπος που μεθοδεύτηκαν δείχνουν και τα «αναπτυξιακά χαρακτηριστικά»!

Πηγή : http://dyer-dyers.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html