Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας» » (ΕΜΣ) (European Stability Mechanism):
Σύντομο Ιστορικό
Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών / Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης 7 Μαΐου , 2010:
Αποφασίστηκε όπως , λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες οικονοµικές συνθήκες και µε απώτερο στόχο τη διατήρηση της χρηµατοοικονοµικής σταθερότητας στην Ευρώπη, δηµιουργήθηκε ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Χρηµατοοικονοµικής Σταθερότητας.
Με βάση την πιο πάνω απόφαση του Συµβουλίου των Υπουργών Οικονοµικών (ECOFIN) σε έκτακτη συνάντηση του στις 9 Μαΐου 2010 ,συζήτησε
(α) εκτενώς το όλο θέµα και αποφάσισε να λάβει µια ολοκληρωµένη δέσµη µέτρων για δηµιουργία:
Ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Χρηµατοοικονοµικής Σταθερότητας (EFSΜ) µε βάση το άρθρο 122.2 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ ύψους €60 δισεκατοµυρίων (παροχή δανείων) και
(β) Της Ευρωπαϊκής ∆ιευκόλυνσης Χρηµατοοικονοµικής Σταθερότητας ύψους µέχρι 440δις ευρώ µε σκοπό τη χρηµατοοικονοµική στήριξη των κρατών-µελών της Ευρωζώνης για την αντιµετώπιση δυσκολιών που προέρχονται από εξαιρετικές περιστάσεις (exceptional circumstances) οι οποίες δεν θα µπορούσαν να προβλεφθούν από τα κράτη µέλη (παροχή δανείων από EFSF και ταυτόχρονη παροχή εγγυήσεων από τις χώρες µέλη του EFSF).
1) Aντικαθιστά τον EFSF (προσωρινός μηχανισμός στήριξης με κεφάλαια ύψους 440 δις)
2) Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν στον ESM σε ρευστό και εγγυήσεις ..αρχικά 700δις
3) Θα χρηματοδοτεί – ” σώζει ” Τράπεζες και Κράτη
4) Το αρχικό ποσό των 700δις μπορεί να αυξάνεται κατά βούληση
5) Λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την ”γνώμη” των οίκων αξιολόγησης και επίσημα
6) Είναι ανεξάρτητος,απολαμβάνει προνομίων και ασυλιών και δεν μπορεί να του γίνει έλεγχος
Κάθε χώρα θα συμμετάσχει στα κεφάλαια του ESM με ένα ποσό ανάλογο του ΑΕΠ της. Τα μεγαλύτερα βάρη θα σηκώσουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες θα δώσουν το 64% των κεφαλαίων του νεοσύστατου Μηχανισμού. Και η Ελλάδα όμως θα κληθεί να συνεισφέρει αρχικά με μίνιμουμ σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ.Από αυτά, σε μετρητά θα δοθούν τα 2,254 δισ. ενώ τα υπόλοιπα σε εγγυήσεις.
Το πόσο θα φτάσει το …ράψιμο του κοστουμιού άγνωστο. Όσο συνεχίζεται και βαθαίνει η κρίση στην Ευρώπη τόσο θα μεγαλώνει και η ανάγκη για κεφάλαια “διάσωσης”, δηλαδή τόσο θα συνεχίζεται η αφαίμαξη των Ευρωπαίων πολιτών για να σωθούν οι “πτωχές” αλλά καθόλου τίμιες τράπεζες.
to be continued…
Πηγές : Η πολύτιμη βοήθεια του φίλου μας Σταύρου,iefimerida.gr, http://blog.thomsonreuters.com/index.php/tag/esm/
Dec 24, 2012 @ 02:12:36
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.