mpogiopoulos

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Πηγή : Ριζοσπάστης, 5/12

Αναδημοσίευση : iskra.gr

Από τη μια το ΠΑΣΟΚ – του Βενιζέλου. Είναι το κόμμα που πρωτοστάτησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν ο Βενιζέλος. Δίπλα του στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν 4 εξέχουσες φυσιογνωμίες του ΛΑ.Ο.Σ. (σ.σ.: οι πιο εξέχουσες εξ αυτών κατόπιν μετακόμισαν στη ΝΔ).

Από την άλλη ο ΛΑ.Ο.Σ – του Καρατζαφέρη. Ο κυβερνητικός συνεταίρος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο Καρατζαφέρης είναι αυτός που στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 διατυμπάνιζε ότι είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του 4 πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής. Ενας από αυτούς, τους υποψηφίους με το ψηφοδέλτιο του Καρατζαφέρη στις εκλογές του 2002, ήταν ο Ηλίας Παναγιώταρος. Οχι, δεν πρόκειται για συνωνυμία. Πρόκειται για την ίδια εκλεκτή φυσιογνωμία, τον νυν χρυσαυγίτη βουλευτή, με τις λαμπρές επιδόσεις στο θέατρο «Χυτήριο», στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Κόρινθο, τον κύριο που έχει προαναγγείλει «επισκέψεις» της Χρυσής Αυγής σε νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς για την «τακτοποίηση» μεταναστών, ασθενών και νηπίων…

Από τη μια το ΠΑΣΟΚ – του Βενιζέλου, του Παπανδρέου, του Λοβέρδου. Είναι το κόμμα που στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 διά των τοπικών του στελεχών στην Κέρκυρα φρόντισε να επικυρώσει κρυφή προεκλογική του συμφωνία και «συμμαχία» με το ΛΑ.Ο.Σ., υπογράφοντας ακόμα και γραπτό κείμενο με τίτλο «Πρωτόκολλο Τοπικής Συνεργασίας», στο οποίο σημειωνόταν ότι το κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ, και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν «κοινές επιδιώξεις και κουλτούρα»… Για να είμαστε δίκαιοι με το ΠΑΣΟΚ, στις υπόλοιπες συνεργασίες του με το ΛΑ.Ο.Σ. (σε Καρπενήσι, Γρεβενά, Καλλιθέα, Κερατσίνι, Βύρωνα κ.α.) δεν υπήρχαν «Πρωτόκολλα»…

Από την άλλη ο ΛΑ.Ο.Σ. Είναι το κόμμα που διά του αρχηγού του, του Καρατζαφέρη, καλούσε τις κάμερες ανήμερα της 28ης Οκτώβρη να τον απαθανατίσουν κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του αρχιφασίστα Μεταξά, όπου απέδιδε τιμές στον μεγάλο «πατριώτη»…

*

Από τη μια το ΠΑΣΟΚ – του Βενιζέλου. Είναι αυτό που στις 19/10/2010 δεχόταν την επίσκεψη του Καρατζαφέρη στο γραφείο του υπουργού Αμυνας και διά στόματος τότε υπουργού επιδαψίλευε δάφνες στον Καρατζαφέρη για την υπεύθυνη στάση του ΛΑ.Ο.Σ. Ο υπουργός Αμυνας που χαιρέτιζε την «υπεύθυνη στάση του ΛΑ.Ο.Σ.» ήταν ο Βενιζέλος, ο οποίος με χαρά άκουσε τον Καρατζαφέρη να ανταποδίδει λέγοντας: «Εχουμε βρει μια κοινή περπατησιά. Πιστεύω αυτή η συνεννόηση όσο γίνεται ευρύτερη τόσο να ωφελεί την πατρίδα σε μια εξαιρετικά κομβική στιγμή». Ενα χρόνο αργότερα η «κοινή περπατησιά» του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. θα μετουσιωνόταν σε κυβερνητική σύμπραξη υπό τον Παπαδήμο.

Από την άλλη ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το κόμμα που σε αίθουσα των γραφείων του, εν χορδαίς και οργάνω, είχε δώσει την ονομασία «Γρίβας» προς τιμήν του αρχιφασίστα αρχηγού των «Χιτών» της Κατοχής.

*

Ο Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι ένας εξ αυτών που άνοιξαν το δρόμο για την «εξοικείωση» της κοινής γνώμης με την παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο των πατενταρισμένων ακροδεξιών.

Ο Βενιζέλος είναι ο πρόεδρος εκείνου του κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, είναι ο αντιπρόεδρος εκείνων των κυβερνήσεων, υπό τους Παπανδρέου και Παπαδήμο, που τοποθέτησαν τους ακροδεξιούς σε καρέκλες υπουργών και υφυπουργών.

Το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, από κοινού με τη ΝΔ, είναι ο πρωτομάστορας εκείνων των πολιτικών πρακτικών του αστικού κράτους, που εμφάνισαν τους ακροδεξιούς, πρώην στελέχη της ΕΠΕΝ του Παπαδόπουλου, τους υμνητές της χούντας, του δικτάτορα Μεταξά, των Μακρονησιών και της αντιμεταναστευτικής υστερίας σαν «εθνικούς σωτήρες».

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Διότι τώρα που το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε σύσταση «αντιφασιστικών μετώπων» καλό είναι να γνωρίζουμε τα υλικά – άρα και το «ποιόν» – αυτών των «αντιφασιστικών μετώπων»…

(Συνεχίζεται…)
«ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΙ» ΚΑΙ «ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΟΙ»

Κακώς ισχυρίζονται ορισμένοι ότι η διαρκής φορολογική επιδρομή είναι «οθωμανικού τύπου».

Τα πράγματα είναι και εξελίσσονται εξόχως «πατριωτικά» και βαθυτάτως «ελληνικά».

Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι κυβερνώντες έχουν πιάσει το νήμα της παράδοσης από εποχής… Βυζαντίου.

Επί παραδείγματι, επί Μεγάλου (και Αγίου – μεγάλη η χάρη του) Κωνσταντίνου, όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Φαρσακίδης στο βιβλίο του «Ιαματικά ψεύδη και “βέβηλες” προσεγγίσεις» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 174) τα έσοδα του κράτους

*

«καλύπτονταν με την εξοντωτική εισφορά σε χρυσό και ασήμι, το διαβόητο “Χρυσάργυρο” φόρο, που θα φέρει σ’ απόγνωση τα φτωχότερα στρώματα. Η αδυναμία καταβολής αντιμετωπιζόταν με βασανιστήρια και φυσική εξόντωση. Οι γονείς αναγκάζονται να πωλούν τα παιδιά τους, και εκπόρνευαν τις θυγατέρες, γράφει ο Ζώσιμος:

“Ηδη δε και μητέρες απέδοντο τους παίδες και πατέρες επί πορνείου θυγατέρας αστήσαντο”.

Οι αγρότες πλήρωναν, πάντα σε χρυσό και ασήμι, φόρο για τα βόδια, τα μουλάρια, τους σκύλους...

Επιβλήθηκε φόρος οικοδομής, ο “αερικός” και ο καπνικός, “κεφαλικός” φόρος.

Φορολογήθηκαν ακόμα και τα αφοδεύματα και τα ούρα, όπως μας ιστορούν οι Bυζαντινοί χρονογράφοι Κεδρηνός και Γλυκάς. Κι ο Μανασσής μας λέει στην έμμετρη ιστόρησή του:

“… άπας ανήρ τε και γυνή, παις, κόρη τε και βρέφος προσαίτης, απελεύθερος, οικέτης ουκ οικέτης υπέρ σκυβάλου κοπρηρού και δυσοσμίας ούρου εν εξ αργύρου νόμισμα παρείχε τω ταμείω…”».

*

Συμπέρασμα:

Οσον αφορά την επιβολή και την είσπραξη φόρων υπάρχουν μερικά ακόμα να κάνουν οι κυβερνώντες. Αλλωστε διανύουμε περίοδο κρίσης. Που σημαίνει ότι ο «Μέγας Λογοθέτης», οι «Τραπεζάριοι» και οι κάθε λογής «Δοχειάριοι» του καιρού μας, οφείλουν να φανούν αντάξιοι του κλέους των «προπατόρων του γένους»…