Του ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

neleftheroglou@dimokratianews.gr

ceb5cebbceb5cf85ceb8ceb5cf81cebfceb3cebbcebfcf85Οι μέρες περνούν και τα περισσότερα ελληνικά σπίτια μπαίνουν στο κλίμα των Χριστουγέννων. Κάποιοι ήδη έχουν στολίσει ενώ άλλοι ετοιμάζονται να βάλουν τα λαμπιόνια στο χριστουγεννιάτικο δένδρο ή στο καραβάκι τους. Ολοι ευχόμαστε να ήταν  τα φετινά Χριστούγεννα  τα τελευταία που θα περνούσαμε “μαύρα”. Δυστυχώς τα μαντάτα που έρχονται καθημερινά δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Το αντίθετο θα λέγαμε. Τα νέα από το Βερολίνο και όσα αποκαλύπτονται για τη συμφωνία του Eurogroup μας κάνουν ακόμη πιο απαισιόδοξους. Το φετινό δένδρο θα είναι στολισμένο με χιλιάδες προβλήματα για το κάθε νοικοκυριό. Η κυβέρνηση έχει πέσει με τα μούτρα στο να πάρει τη δόση. Οι κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν ακόμη να διαχειρίζονται την κρίσιμη κατάσταση με μικροκομματικούς υπολογισμούς και με νοοτροπίες του χθες ενώ η αντιπολίτευση δεν θέλει να πάρει με τίποτε  την “καυτή πατάτα” της διακυβέρνησης.

Ολα  δείχνουν μια χώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει γαζωμένη στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, γιατί εαν πέσει στα παγωμένα νερά επιβάτες και πλήρωμα θα πάνε αύτανδροι. Δυστυχώς τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά. Όταν τα φώτα σβήσουν και η τελευταία ανάσα ζεστασιάς που θα μοιράσουν απλόχερα οι παιδικές θύμησες των Χριστουγέννων ξεθωριάσουν όλοι μας και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα.

Το φορολογικό θα ήταν μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι δεν έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που μηχανεύεται πως να τους τα πάρει για να τα δώσει στους δανειστές, αλλά μια Πολιτεία που αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους και μπορεί να εξισορροπήσει τις αδικίες. Δυστυχώς τα όσα διαρρέονται μόνο θλίψη και απογοήτευση σκορπίζουν. Ενα κράτος που δεν δίνει τίποτε στους πολίτες του είναι έτοιμο να ρίξει την τελευταία ζαριά για να πάρει από τους πολλούς πολλά.

Δεν συνειδητοποιούν ότι η απελπισία γιγαντώνει ένα κίνημα που εξαπλώνεται ραγδαία στην κοινωνία και δεν έχει σχέση με κόμματα και μηχανισμούς. Είναι το κίνημα μιας ανυπακοής που είναι ήδη εδώ. Το επαναλαμβάνω μπας και κάποιοι το συνειδητοποιήσουν έστω την ύστατη ώρα και αλλάξουν τους επώδυνους σχεδιασμούς τους. Ο κάθε γονιός, ο κάθε άνθρωπος εαν δεν έχει να συντηρήσει το παιδί του και την οικογένειά του θα κάνει στάση πληρωμών. Το κίνημα δεν πληρώνω γιατί δεν έχω να πληρώσω θα εξαπλωθεί. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι πιο ισχυρό από τις απειλές της τιμωρίας. Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν διαβρωθεί τόσο. Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι έχει στεγνώσει η ψυχή τους. Απλή λογική χρειάζεται και λίγη ευαισθησία. Αλλιώς δεν θα τους βγει ότι και να σχεδιάζουν. Η μεσαία τάξη καταρρέει και μαζί της καταρρέει και η Ελλάδα.

Ένα ειλικρινές new deal είναι η τελευταία ελπίδα. Ας την αρπάξουν πριν η ανυπακοή γίνει ποτάμι που θα τους συμπαρασύρει.

Πηγή : ΟΛΥΜΠΙΑ