ΠΗΓΗ: politis-gr

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

Άνοιξε και εσύ μια offshore……Μπορείς !

alpha_bank_logoΤην ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη ψάχνουν τρόπους να ελέγξουν την «αιμορραγία» από τη φυγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους, μικρά… Λιχτενστάιν έχουν στήσει στην Αθήνα οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες!

Εθνική και Alpha Bank ,μέσα από τα site τους διαφημίζουν την προσφορά υπηρεσιών… φοροδιαφυγής .

Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι μεγάλες ελληνικές τράπεζες προσέφεραν υπηρεσίες private banking, για να διευκολύνουν στη… μετανάστευση κεφαλαίων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Επί χρόνια αποτελούσε “κοινό μυστικό” για τους παροικούντες την …Εκάλη .

Το τωρινό όμως γεγονός και το θράσος των δύο αυτών τραπεζών ξεπερνά κάθε έννοια περί κράτους δικαίου.

Στην συνεχή προσπάθεια τους για την διαχείριση όλο και μεγαλύτερου αριθμού κεφαλαίων, υπερέβησαν τα εσκαμμένα και από τους 50-60 …μεγαλοκαρχαρίες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα, αποφάσισαν να στραφούν -φανερά πλέον- και στους 100.000 μικροκαρχαρίες .

Οι θρασύτατες αυτές υπηρεσίες δεν απευθύνονται τώρα σε….. Κροίσους ιδιοκτήτες νησιών, αλλά επιδιώκουν ανοικτά να «προσηλυτίσουν» ευρύτερα στρώματα εύπορων καταθετών.

Έτσι …..διαφημίζουν…ότι με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κάνουν ”booking” στο εξωτερικό και εξυπηρέτηση ,είτε από την Ελλάδα είτε απ’ ευθείας από το εξωτερικό και τα ελάχιστα όρια κεφαλαίων που απαιτούνται είναι αρκετά ……χαμηλά.: 300.000 ευρώ στην Alpha Bank και 400.000 στην Εθνική.

Η Alpha Bank ( εδώ ) διαφημίζει «πλήρη σειρά offshore τραπεζικών υπηρεσιών» μέσω της Alpha Bank Jersey Limited, θυγατρικής τράπεζας, , με έδρα το νησί του Jersey.

Η δε Εθνική (εδώ) υπερηφανεύεται για το ότι : «Το International Private Banking με έδρα το Λονδίνο και βραχίονα για τις υπεράκτιες εργασίες το Guernsey στα Channel Islands, σας προσφέρει υπηρεσίες Private Banking διεθνούς εμβέλειας».

Στην πράξη δηλαδή , τα κεφάλαια που μεταφέρουν οι δύο τράπεζες από την Ελλάδα στα νησιά Jersey και Guernsey, χαίρουν πλήρους προστασίας από φορολογικούς ελέγχους των ελληνικών αρχών, ενώ εξασφαλίζουν και την αποφυγή αρκετών φόρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η θρασύτατη αυτή ενέργεια των δύο τραπεζών μην νομίζεται ότι απλώς παραπέμπει μέσω των sites σε κάποια τηλέφωνα ή διευθύνσεις στα νησιά Jersey και Guernsey.

Παραπέμπει σε… ελληνικότατες διευθύνσεις και τηλέφωνα που ανήκουν στο επίσημο δίκτυό τους στην Αθήνα.

Μερικά «κλικ» στα sites των δύο τραπεζών και ο απλός εύπορος Έλληνας καταθέτης μετατρέπεται σε….. “Κροίσο ιδιοκτήτη νησιού” και ανοίγει τις …πύλες του (φορολογικού) παραδείσου.

Τον ….Άγιο Πέτρο στην υποδοχή , τον αντικαταστεί κουστουμαρισμένος manager των δύο αυτών τραπεζών.

Το θέμα των φορολογικών παραδείσων υποσκάπτει συνολικότερα την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας και βέβαια, το κάνει ακόμα πιο άδικο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει τα ……αντίμετρα της .

Θα μπορούσε π.χ να συνδυάσει τα μέτρα που έχουν λάβει η Βρετανία και οι ΗΠΑ και όλοι οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ακόμη και τους ανώνυμους (αριθμημένους) λογαριασμούς τους στις φορολογικές τους δηλώσεις και να αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις αν δεν το πράξουν.

Κυρώσεις –πρόστιμα που φθάνουν στην Βρετανία και το 30% των κεφαλαίων τους.

Αλλιώς θα επαληθευτούν οι ….χιουμορίστες (?) manager των ανωτέρω τραπεζών, όταν με ….κλείσιμο του ματιού αναφέρουν ότι …….μόνο οι φτωχοί και οι… βλάκες θα κληθούν τελικά να πληρώσουν φόρο.

Και δυστυχώς εγώ είμαι ένας από αυτούς ! Και φτωχός και ..βλάκας. !

Αναδημοσίευση: