Προσωρινή νίκη πέτυχε η Αργεντινή καθώς το εφετείο των ΗΠΑ –όπου είχε καταφύγει η χώρα της Λατινικής Αμερικής- «παγώνει» την απόφαση του δικαστή Γκριέζα, ο οποίος ζητούσε την άμεση εξόφληση των κερδοσκοπικών hedge funds που δεν αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του αργεντινού χρέους.

Η απόφαση «εξπρές» του Εφετείου, δικαιώνει σε πρώτη φάση το Μπουένος Αϊρες που πλέον αναμένεται να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για το «κούρεμα» του παρελθόντος, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών. Η απόφαση της νέας δίκης, αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν -μεταξύ άλλων- άδικη για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Να σημειωθεί πως στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί, τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η Federal Bank, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πάντως, η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα, άφησε τις προηγούμενες μέρες ένα «παράθυρο» για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Ποιοι αποτελούν το 7%

Οι κάτοχοι του 7% του χρέους που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» έχουν θεωρητικά να εισπράξουν 11 δισ. δολάρια.
Από αυτά, το 60% (6,6 δισ. δολάρια) διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης. Από αυτό το ποσό, το 50% βρίσκεται στα χέρια κερδοσκοπικών hedge funds, δεδομένου ότι έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα μετά τη στάση πληρωμών του 2001.

Το υπόλοιπο 40% (4,4 δισ. δολάρια) βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, αλλά και πολιτών που επίσης αρνήθηκαν το «κούρεμα». Τα συγκεκριμένα ομόλογα διέπονται από το ευρωπαϊκό ή το Δίκαιο της Αργεντινής.

Πηγή : bankingnews.gr