Εν αρχή ην το χαρμόσυνο σημερινό δημοσίευμα του Ημερησίας, συμφερόντων Μπόμπολα,και με τίτλο «Εγκρίθηκαν 650 εκατ. για τους αυτοκινητοδρόμους» , μεταξύ των οποίων αναφέρεται και το ακόλουθο «Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των μεγάλων οδικών έργων, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, με ποσό ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα του ΠΑΘΕ, του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης.«
»Με τον τρόπο αυτό χρηματοδοτούνται και οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν παγώσει πάνω από δύο χρόνια. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από μακρό χρονικό διάστημα που εξασφαλίζεται χρηματοδότηση για τα έργα αυτά, που έχουν χαρακτηριστεί ως «η μανιβέλα της ανάπτυξης», καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν 70.000 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το ΑΕΠ κατά 2%.»
Πολύ ωραία! Ας κάνουμε μιαν απλή διαίρεση, το ποσό που δόθηκε (και που προφανώς θα διατεθεί για κατασκευή και αποπεράτωση δρόμων) προς τον αριθμό θέσεων εργασίας, που υποτίθεται ότι δημιουργεί. Μας δίνει το συγκλονιστικό ποσό των 9.285€ ανά «θέση εργασίας». Μα, οι θέσεις δεν θα είναι μόνιμες, θα πείτε. Οπότε δεν πρέπει να μιλάμε για θέσεις αλλά για μεροκάματα, εξίσου σεβαστά αλλά όχι με προοπτική μονιμότητας. Θα δουλέψουν σ΄αυτά τα έργα οι ειδικότητες οικοδομικής και οδοποιΐας και όταν αυτά αποπερατωθούν, θα απασχοληθούν μερικές εκατοντάδες υπάλληλοι διοδίων και συντήρησης. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για 70.000! Ίσως κάποιος υπάλληλος του Μπόμπολα πρόσθεσε κάνα μηδενικό παραπάνω απ’ τη χαρά του.
Αλλά μην βιαστείτε να κλείσετε το κομπιουτεράκι. Είπαμε ότι θα πάρουμε 650 εκατομμύρια € για την αποπεράτωση του ΠΑΘΕ, ε; Σύμφωνα με το άρθρο της Δήμητρας Καδδά (Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011) με τίτλο «Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ε.Ε.» , οι ελληνικοί δρόμοι κοστίζουν πολλαπλάσιο απ’ τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Το γιατί το φαντάζεστε. Κι αν είναι ακριβή η Εγνατία στο τμήμα Μετσόβου Ιωαννίνων γιατί είναι όλο «τούνελ-γέφυρα-τούνελ-γέφυρα», ώστε να κοστίζει 65 εκατομμύρια ευρώ ανα χιλιόμετρο, διαβάζουμε ότι «Η Αττική οδός κόστισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ ανά χλμ. οδικού άξονα, όταν σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης είχε αρχικά υπολογιστεί σε 9,6 εκατ. ευρώ ανά χλμ. Δηλαδή η υπέρβαση ξεπέρασε το 100%. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο κατασκευαστικό έργο σύμφωνα με την έκθεση. «
»Αντιθέτως, το τμήμα της Εγνατίας οδού στη γέφυρα του Νέστου κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο και η σύνδεση της Σιάτιστας με την Κρυσταλλοπηγή μόνο 1 εκατ. ευρώ ανά χλμ. οδικού άξονα. Μάλιστα το κόστος ήταν τελικά μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.«
»Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Τα 20 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου ξεπερνά μόνο ένα γερμανικό έργο και τα 10 εκατ. ευρώ μόνο ένα ιρλανδικό και ένα ιταλικό. Μεγάλος αυτοκινητόδρομος της Ισπανίας, που έχει παρόμοιο γεωγραφικό ανάγλυφο, κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ παρόμοια κοστολόγηση έχουν οι υπόλοιποι οδικοί άξονες της Ιρλανδίας.».
Τι συμπεραίνουμε απ’ όλα αυτά; Δεδομένου ότι πήραμε 650 εκατομμύρια και ότι οι εθνικές μας οδοί στοιχίζουν από πέντε έως 20 εκατομμύρια το χιλιόμετρο, το πολύ-πολύ να αποκτήσουμε 130 χιλιόμετρα νέου εθνικού δρόμου και το λιγότερο 33 χιλόμετρα. Ας τα βάλουμε στο χάρτη, πάνω στην ΠΑΘΕ: μόνο το άθλιο κομμάτι Πάτρα-Κόρινθος, στο οποίο σκοτώνονται καθημερινά άνθρωποι, είναι 141 χλμ. Και ελάχιστα έργα έχουν ήδη γίνει. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί από μόνο του να απορροφήσει όλο αυτό το κονδύλιο και στην υπόλοιπη ΠΑΘΕ να μην δούμε ούτε ένα τσιμεντένιο μπάλωμα.
Πηγή: left.gr
Αναδημοσίευση : tsantiri.gr
Nov 22, 2012 @ 03:28:12
Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.