Η επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους συνιστά την μόνη λύση για να μην πεταχτούν ακόμη 70 εργαζόμενοι στην ανεργία και ταυτόχρονα ανοίγει, σύμφωνα με τους ίδιους, τον δρόμο για την υλοποίηση του συνθήματος «αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!» Σήμερα το πρωί το Σωματείο εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιο.Μετ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εξελίξεις του αγώνα τους αλλά και τις διαστάσεις που έχει λάβει το βιοποριστικό τους πρόβληματο οποίο παραμένει ιδιαίτερα οξύ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕΤ Μ. Αναγνώστου, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο άμεσα είναι απαραίτητο να υπάρξει το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα κατοχυρώνει νομικά την δραστηριότητα μιας εγκαταλλελειμένης από την εργοδοσία επιχείρησης που έχει πλέον περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Το αίτημα αυτό μετέφεραν πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που είχαν με αρμόδιους στο Υπουργείο Εργασίας ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα τετραμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχοντα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αντιπρόσωποιτων εργαζομένων και του σύνδικου της Φίλκεραμ Τζόνσον (μητρικής εταιρείας της ΒΙΟΜΕΤ) που διαχειρίζεται τις μετοχές της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που κατέθεσαν στο Υπουργείο έθεσαν το αίτημα για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ καθώς και την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης εργασίας μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εργοδοσία της ΒΙΟΜΕΤ. Ζήτησαν ακόμη να δηλωθεί το δάνειο ύψους 1 εκ. 900 χιλ. Ευρώ που έχει πάρει η μητρική εταιρεία (Φιλκεραμ Τζόνσον) εις βάρος της ΒΙΟΜΕΤ και να δοθεί μέρος του με το προνόμιο των εργαζομένων.Απαραίτητο σύμφωνα με τους ίδιους είναι να δοθούν τα στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών της οικογένειας Φιλίππου που διαχειρίζονταν την εταιρεία και την έφεραν στο σημείο αυτό της κατάρρευσης.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι ζητούν επιδότηση 23.οοο σε κάθε εργαζόμενο από τον ΟΑΕΔ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επιχειρηματικότητα προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου (πρώτες ύλες κ.α.) Τέλος απαιτούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης του εργοστασίου και την ανάληψη από πλευράς της εταιρείας των χρεών που έχει συσσωρεύσει το εργοστάσιο το διάστημα που παρέμενε κλειστό προς τους προμηθευτές,τις τράπεζες κ.α.Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αυτά μπορούν άμεσα να περάσουν στην παραγωγή προϊόντων τα οποία θα βρίσκονται σε τιμή προσιτή για την λαϊκή οικογένεια . Όπως έχουν και στο παρελθόν διευκρινίσει στο εργοστάσιο θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος θα κατέχειμία μετοχή και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου δομικών υλικών, όπως τόνισαν ακόμη, είναι έτοιμοι να περάσουν σε δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου προκειμένου να αρχίσει η παραγωγή ενός αριθμού προϊόντων και να συνδεθούν με τους πελάτες του εργοστασίου που το διάστημα αυτό που το εργοστάσιο παρέμενε κλειστό δεν σταμάτησαν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τα προϊόντα.

Αυτό είναι και μια ένδειξη ότι το εργοστάσιο αν μπει άμεσα σε λειτουργία θα προκαλέσει άμεσα την ζήτηση των προϊόντων του. Ο πρόεδρος του σωματείου σε ερώτηση που του τέθηκε «τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την προσπάθεια τους αυτή στο οικονομικό σκέλος της», απάντησε ότι μέσα από την διάδοση του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕΤ στο εξωτερικό και των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης που έχουν μέχρι σήμερα γίνει, προέκυψαν προτάσεις για ενίσχυση του εγχειρήματος από ανεξάρτητες κινηματικές συλλογικότητες.

Μία από αυτές είναι το ταμείο Working World που δημιουργήθηκε με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Ναόμι Κλάιν «The Take» στην Αργεντινή και χρηματοδοτεί συναιτεριστικά εγχειρήματα σε όλον τον κόσμο. Πρόταση για οικονομική ενίσχυση του εγχείρηματος αυτοδιαχείρισης στη ΒΙΟΜΕΤ υπήρξε, όπως πρόσθεσε, και από την συνεταιριστική επιχείρηση Mondragon στη χώρα των Βάσκων. Ο Μ. Αναγνώστου δήλωσε τέλος ότι η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί καθώς περισσότερο από 1,5 χρόνο το εργοστάσιο παραμένει κλειστό και οι εργαζόμενοι στερούνται ακόμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση, συμφωνα με τον ίδιο να κάνει, είναι να εξαντλήσει τις ελπίδες τους πράγμα που, όπως επεσήμανε, «δεν θα καταφέρει γιατί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων αντί να μειώνεται αυξάνεται μέρα με τη μέρα». Εξάλλου και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτερώσει το ηθικό των εργαζομένων και επιβεβαιώνουν το δίκαιο του αγώνα τους. Για τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΤ η επιτυχία του εγχειρήματος της αυτοδιαχείρισης δεν θα αποτελεί νίκη μόνο του δικού τους αγώνα αλλά ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση σε όλη την χώρα.

Πηγές: alterthess –  Σ. Πουλημένη left.gr

Αναδημοσίευση : tsantiri.gr
Σημείωση : Tο γράφαμε πριν λίγο καιρό. Κόντρα σε θεούς και δαίμονες και κυρίως κόντρα σε κάτι…επαγγελματίες ανεπάγγελτους , “συντρόφια της συμφοράς”,  που τους μίλαγαν για business plan οι εργαζόμενοι έκαναν και σχέδιο, διεκδικούν τη ζωή τους και βρίσκονται πολύ κοντά στο να δουν να πραγματοποιείται κάτι που φάνταζε τρελό. Να δείτε μόνο πόσοι και ποιοί θα τρέξουν να πάρουν λίγα από τα μπράβο όταν το λειτουργήσουν…