«Σαν μια σιδερένια γροθιά να έσκαγε στο αριστερό μου μάτι». Ετσι περιγράφει ο 19χρονος φοιτητής το χτύπημα που δέχτηκε από άντρα των ΜΑΤ στην πορεία του Σαββάτου για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Πάτρα. Τώρα, με πιστοποιημένη απώλεια όρασης κατά 80%, κινδυνεύει να τυφλωθεί στο αριστερό του μάτι. «Ηταν χτύπημα σε ευθεία βολή, από απόσταση 10–15 μέτρων» μας λέει ο δικηγόρος του Χρήστος Λιαρομμάτης.

«Ο άντρας των ΜΑΤ σκόπευσε κι εκτόξευσε το δακρυγόνο στο πρόσωπό του. Ο φοιτητής οδηγήθηκε στο νοσοκομείο κι έκει του έκαναν τρία ράμματα». Ετσι ο νεαρός επέστρεψε σπίτι του και κάποιες ώρες αργότερα άρχισε να βλέπει θολά.

Τώρα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πώς βρέθηκε τόσο βαριά τραυματισμένος σε μια πορεία που, όπως λέει ο πατέρας του στην «Εφ.Συν.», «ήταν η πιο ειρηνική των τελευταίων πολλών χρόνων. Ο γιος μου είναι ένα πολιτικοποιήμενο παιδί, ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος.

Δεν ήταν η πρώτη του πορεία κι ήξερε να προφυλάσσεται, αλλά την ώρα που έγινε το συμβάν δεν φαινόταν ότι θα υπάρξουν φασαρίες. Εχουμε 5 παιδιά και ξαφνικά το ένα κινδυνεύει να μείνει ανάπηρο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Πάτρα ο εκτοξευτήρας χρησμοποιείται σε ευθεία βολή. Οπως γράφει το εξειδικευμένο σε αστυνομικά θέματα bloko.gr, τον περασμένο Μάιο ξανά άντρας των ΜΑΤ έκανε το ίδιο χτύπημα εναντίον του πλήθους και «προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο αρχηγείο τής ΕΛ.ΑΣ.(…) καθώς από την απόσταση εξαρτάται το πόσο επικίνδυνο είναι.

Η βολή πρέπει να είναι σε καμπύλη γιατί (…) η ευθεία βολή με το συγκεκριμένο όπλο είναι επικίνδυνη σε περίπτωση που υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων».

ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

πηγή : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ