Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικεντρώσει κάποιος την προσοχή σε συγκεκριμένες διατάξεις του «νόμου Στουρνάρα» που ψηφίσθηκε πρόσφατα στην βουλή. Μιας και οι μεταβολές αγγίζουν κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής ενώ το βάθος τους είναι συχνά συγκλονιστικό.

Ωστόσο ο τομέας της δημόσιας υγείας έχει μιαν αυτονόητη προτεραιότητα στην αξιολόγηση της σημαντικότητας των αναδιαρθρώσεων. Καθώς άπτονται θεμάτων «ζωής και θανάτου» κατά κυριολεξία. Επομένως αξίζει μια ιδιαίτερη ενασχόληση με τα όσα συμβαίνουν εκεί.

Η προετοιμασία της διάλυσης του ΕΣΥ ξεκίνησε από τα προηγηθέντα μνημόνια. Άλλωστε ο σχεδιασμός των εγκεφάλων του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε. έχει ενιαία φιλοσοφία και διεκπεραιώνεται βήμα-βήμα.

Ξεκίνησε με την δραστική περικοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τα οποία τα οδήγησαν στα πρόθυρα της λειτουργικής ασφυξίας. Εν ονόματι της (όντως αναγκαίας, σε αρκετές περιπτώσεις) περιστολής του κόστους ισοπεδώθηκε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς. Εξετάσεις και αναλώσιμα υλικά άρχισαν να δίνονται με το σταγονόμετρο, η επίσκεψη στα (δημόσια) νοσοκομεία έπαψε να είναι και δωρεάν.

Η άρον-άρον δημιουργία του ΕΟΠΥΥ μοναδικό σκοπό είχε την υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Όμως η οικονομική στενότητα δεν έχει μόνον δημοσιονομικές φιλοδοξίες. Λειτουργεί ως υλική προϋπόθεση για την περαιτέρω αγοραιοποίηση των σχέσεων στο εσωτερικό του Ε.Σ.Υ. Οι εκχωρήσεις τμημάτων και κλινικών σε ασφαλιστικές εταιρίες –κατά προτεραιότητα στους πελάτες τους, βάσει προγραμματικών συμφωνιών μ’ αυτές- αποτυπώνει την υπαγωγή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις ανάγκες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται ένα νέο χαράτσι (25 ευρώ) για τους ασθενείς που θα χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά η κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της πρόσβασης (απαραίτητη προϋπόθεση για την δημόσια, την κοινωνικά καθολική δηλαδή φυσιογνωμία της) μετουσιώνει άρδην τα όσα γνωρίζαμε.

Ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι που δεν διαθέτουν ικανότητες πληρωμής νοσηλείων, πετιέται κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η υγεία, από θεμελιώδες δικαίωμα, μετατρέπεται σε ακριβοθώρητο προνόμιο.

Είναι παρήγορη η πρωτοβουλία των νοσοκομειακών, ν’ ανοίξουν μια φορά την εβδομάδα (κατ’ αρχήν) τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε όσους θεωρούνται απόβλητοι, κατά την λογική που επιβάλλεται τώρα.

Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το υγειονομικό απαρτχάιντ είναι η αντίδραση στον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιχειρείται.
Πηγή : ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ