Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα οργής στους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας (12:00 – 15:00) και συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, μια μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης θα συμμετάσχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία η GGIL διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις, στη Γαλλία οι CGT, CFDT,FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και στη Γερμανία η DGB θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και σε Βρετανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στην Αυστρία, η συνδικαλιστική συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο Διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, τους Ισπανούς και του Ιταλούς εργαζόμενους.

Μανιφέστο νέων εργαζομένων

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της ΓΣΕΕ, οι νέοι συνδικαλιστές της Νοτίου Ευρώπης κατέληξαν σε ένα κοινό μανιφέστο κατά των πολιτικών «της λιτότητας και της εξαθλίωσης που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό νότο και που έχουν ως κύρια θύματα τους νέους ανθρώπους».

Eιδικότερα στη χώρα μας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η ανεργία των νέων καταγράφει τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι πασιφανές ότι μια ολόκληρη γενιά αποξενώνεται από την εργασία ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και παρατεταμένης ύφεσης τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν, η ανεργία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ξετυλίγεται η επίθεση στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, καθώς σήμερα η νεολαία είναι ένα ζωντανό πειραματόζωο πάνω στο οποίο δοκιμάζονται όλες οι πολιτικές απορρύθμισης και ευελιξίας της εργασίας, οι οποίες οδηγούν χιλιάδες νέους να εργάζονται υπό το καθεστώς ελαστικών, επισφαλών και μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

πηγή: epikaira.gr