Πορτογάλοι διαδηλωτές που αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας έντυσαν τα αγάλματα της Λισαβόνας στα μαύρα, ενώ και οι ίδιοι φορούσαν πένθιμα ρούχα,«υποδεχόμενοι» την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της το μεσημέρι στη Λισαβώνα.

Τοπική επιχειρηματική εφημερίδα κατηγόρησε, μάλιστα, τη Μέρκελ για πολιτικές «Φρανκενστάιν» που οδηγούν την Πορτογαλία στη φτώχεια.

Η γερμανίδα Καγκελάριος προσγειώθηκε στη Λισαβώνα λίγο πριν το μεσημέρι και συναντήθηκε με τον πορτογάλο Πρωθυπουργό Πέδρου Πάσος Κοέλιο. Η Μέρκελ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Με το σύνθημα «Οχι στην Μέρκελ, όχι στην τρόικα» το πορτογαλικό συνδικάτο CGTP είχε καλέσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μετά τις πορείες των τελευταίων ημερών για τον προϋπολογισμό και δύο ημέρες πριν την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή της στην πορτογαλική τηλεόραση εν όψει της επίσκεψής της, η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πορτογαλικού μνημονίου και έδωσε εύσημα για την πορεία της εφαρμογής του από την κυβέρνηση Κοέλιου.

Όταν ρωτήθηκε αν η Πορτογαλία χρειάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης, όπως υποστηρίζουν μερικοί οικονομολόγοι, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω αυτή την άποψη».

Συγχαρητήρια Μέρκελ στην πορτογαλική κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή πάντως που ήταν σε εξελιξη οι δυναμικές κινητοποιήσεις στους δρόμους, οι επίσημες συνομιλίες της Ανγκελα Μέρκελ με την πορτογαλική πολτική και πολιτειακή ηγεσία πήγαν πολύ καλά.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξήρε την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από την πλευρά της πορτογαλικής κυβέρνησης,υποστηρίζοντας ότι η χώρα βελτίωσε τις συνθήκες σε ό,τι αφορά την μελλοντική οικονομική της ανάπτυξη.

«Μπορώ να αισθανθώ μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη φάση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου, χαιρετίζοντας τον «εξαιρετικό τρόπο» με τον οποίο εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας.

Οι σημερινές οικονομικές πολιτικές έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες στον πληθυσμό της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε πάντως η Μέρκελ, και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η Μέρκελ, η οποία είχε συνομιλίες αρχικά με τον Πορτογάλο πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα και κατόπιν με τον Πάσους Κοέλιου, επρόκειτο να συμμετάσχει αργότερα στη συνάντηση επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών.

Σε συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Λισαβόνα δεν αναμένεται να ζητήσει δεύτερη δανειακή σύμβαση, ούτε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της τρέχουσας.

Ακόμη, είχε χαιρετίσει το «θάρρος» της κυβέρνησης που εφάρμοσε «επώδυνα» οικονομικά μέτρα, προβλέποντας ότι αυτά θα οδηγήσουν σε «ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγές : Τα Νέα ,  left.gr, tsantiri.gr