Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Πηγή : SPORTDAY

Aπό την εποχή του πρώτου μνημονίου, τον Μάιο του 2010, είχε γίνει φανερό ένα μείζον πολιτειακό πρόβλημα.Αν δεν περιοριζόταν η ποικιλία των απόψεων για τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως επίσης και η κριτική στην πολιτική της συμπεριφορά, το πολίτευμα αντιμετώπιζε τον σοβαρό κίνδυνο να εκπέσει σε Δημοκρατία. Αλλωστε η κυβέρνηση δεν έκανε του κεφαλιού της. Εκτελούσε εντολές και σχεδιασμούς ξένων τεχνοκρατών, που γνώριζαν καλύτερα.

ΒEΒΑΙΑ δύο χρόνια μετά και ενώ η ελληνική κοινωνία βιώνει μία ανθρωπιστική καταστροφή, οι ίδιοι οι ειδικοί θα ομολογήσουν ότι έκαναν ένα μικρό λάθος στους υπολογισμούς τους, αλλά δεν βαριέσαι, βρε αδελφέ. Καλή καρδιά. Ή πιο σωστά, γαίαν ελαφράν. Αυτό, λοιπόν, το μείζον πολιτειακό πρόβλημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με δύο τρόπους, που καλό ήταν να εφαρμοστούν παράλληλα. Ο πρώτος είναι η μονομέρεια στην ενημέρωση, σε βαθμό που να γίνεται αισχρή προπαγάνδα, η οποία αφενός μεν παραπληροφορεί και αφετέρου τρομοκρατεί. Ο δεύτερος τρόπος είναι η ένταση της κρατικής καταστολής.

Μίας καταστολής που βρίσκει βοηθό και σύμμαχο στο πρόσωπο της Χ.Α. που έχει εισχωρήσει για τα καλά στα σώματα ασφαλείας, με την ανοχή αν όχι τις ευλογίες των κυβερνήσεων από το 2007 και ύστερα.
Φυσικά αν δεν ήταν τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, που μένουν χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, που είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι -όπως τα ΑμεΑ-, που τους αρνούνται ακόμη και το δικαίωμα στη ζωή, αν λοιπόν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί που υποφέρουν και αρνούνται την καταδίκη σε ένα σκοτεινό μέλλον, η καταστολή δεν θα είχε νόημα ύπαρξης. Ούτε θα είχε τη σκληρότητα αυτής της μορφής που καταπατά κάθε ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα.

ΑΥΤO ΕIΝΑΙ που κάνει πολλούς να μιλούν για ιδιότυπη χούντα. Είναι, όμως, έτσι; Στις χούντες, πρώτα απ’ όλα, δεν λειτουργούν τα κοινοβούλια ή αν υπάρχουν είναι διακοσμητικά. Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν λειτουργεί η Βουλή, επειδή ο υπουργός Οικονομικών των τραπεζών δηλώνει πως δεν χρειάζεται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί δεν θα έρθει κανένας «σοβαρός» επενδυτής; (Οπου «σοβαρή» επένδυση, η αγορά κοψοχρονιά δημόσιας περιουσίας). Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν λειτουργεί η Βουλή, όταν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου ψηφίζονται σε «πολυνομοσχέδιο» του ενός άρθρου, για να ακυρωθούν οι όποιες διαφωνίες; Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν λειτουργεί η Βουλή, όταν οι βουλευτές απαγορεύεται να ψηφίσουν κατά συνείδηση; Οχι δα…

Εκλογές και στρατός

ΜΠΟΡΕI να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν λειτουργεί η Βουλή, όταν ψηφίζονται νόμοι, όπως το μνημόνιο, που κανείς δεν έχει διαβάσει; Δεν λειτουργεί η Βουλή όταν ένας πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής προστατεύει πρώην υπουργούς από τις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους σε περιπτώσεις όπως της «λίστας Λαγκάρντ»; Οχι δα. Στις χούντες, επίσης, δεν γίνονται εκλογές ή αν γίνονται το αποτέλεσμα νοθεύεται. Εδώ εκλογές έγιναν.

ΜΠΟΡΕI να ισχυριστεί κάποιος ότι υπήρξε νόθευση του αποτελέσματος, επειδή το πρώτο κόμμα πήρε ένα «μπόνους» 50 εδρών; Ή ότι οι εκλογές έγιναν, παρανόμως, με βάση τα στοιχεία της παλιάς απογραφής για να μην αλλοιωθεί η δύναμη των κομμάτων που στηρίζουν τις πολιτικές των μνημονίων;

ΜΠΟΡΕI να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν επηρεάζεται η εκλογική διαδικασία από τους εκλογικούς καταλόγους που δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και χρόνια; Όχι δα. Στις χούντες, επίσης, όπως τις γνωρίζαμε, χρησιμοποιείται ο στρατός σαν βραχίονας καταστολής.

ΜΠΟΡΕI να ισχυριστεί κάποιος ότι η στρατοκρατούμενη Θεσσαλονίκη στο εορταστικό τριήμερο της 28ης είχε στόχο τον αποκλεισμό των πολιτών από το πρόγραμμα του εορτασμού; Ή ότι, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ, εκπαιδεύονται στρατιωτικές μονάδες στην καταστολή κινητοποιήσεων σε περιοχές που μπορεί να αποσταλούν για τις ανάγκες της συμμαχίας; Οχι δα.
Αλλωστε και η ίδια η Γερμανία πριν από ένα μήνα αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή του στρατού στην καταστολή κινητοποιήσεων -αν χρειαστεί- στο εσωτερικό της χώρας.

ΕΝΟΧΛΗΤΙΚH ΕΝΗΜEΡΩΣΗ

Mπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η ενημέρωση από τα ιδιωτικά κανάλια, αυτά που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, είναι μονομερής; Οτι προπαγανδίζει την πολιτική που ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα; Οτι προβάλλει συγκεκριμένους πολιτικούς και απόψεις; Οτι διαδίδει ψευδείς πληροφορίες και αποκρύπτει σημαντικές ειδήσεις; Οχι δα. Αυτά γίνονται στις χούντες. Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει την ενημέρωση και γι’ αυτό διορίζει –με ωραίους μισθούς- δικά της παιδιά στην κυβερνητική τηλεόραση; Οτι φιμώνει όποια φωνή δεν της αρέσει και λογοκρίνει εκπομπές και δημοσιογράφους; Όχι δα. Μπορεί, στα σοβαρά, να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που λειτουργούν κατ’ εντολήν, επειδή ο πρώην υπουργός που «έχασε» τη «λίστα» κυκλοφορεί ελεύθερος και συλλαμβάνεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποιεί; Αυτά γίνονται μόνο στις χούντες. Η κυβέρνηση εδώ θέλει να μας προστατέψει από τις βλαβερές συνέπειες της Δημοκρατίας.