Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των μεγάλων πελατών της ΔΕΠΑ, που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία αποκρατικοποίησής της, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ.

Στο έγγραφο της ΔΕΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, περιέχονται στοιχεία για τις οφειλές, από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου οφείλουν:

– ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 53.278.665,61 ευρώ

– ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE: 54.579.480,75 ευρώ

– PROTERGIA AE: 74.799.501,73 ευρώ

Συνολικό ποσό ομίλου: 182.657.648,09 ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο στη ΔΕΠΑ ΑΕ, οφείλουν επίσης:

– ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ (συμμετοχή Edison με 50%): 144.145.504,31 ευρώ

– MOTOR OIL: 34.953.943,72 ευρώ

– ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): 6.184.610,92 ευρώ.

Το έγγραφο, που αναφέρει επίσης ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση από τις οικείες υπηρεσίες, στους ανωτέρω ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οφείλεται από τον ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ το ποσό των 394,3 εκατομμυρίων ευρώ», διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία αναφέρεται στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η βουλευτής αναφέρει ότι, σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, έχουν προκριθεί οι εταιρείες SOCAR (Αζερμπαϊτζάν), Mitsui and Co (Ιαπωνία), Enagas (Ισπανία), Eni (Ιταλία), Sonatrach (Αλγερία), OJSC Negusneft (Ρωσία), Vopac (Ολλανδία), Israel Corp. (Ισραήλ), Μ&M (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ+Motor Oil) (Ελλάδα), Gazprom (Ρωσία), PPF Fund (Τσεχία), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα), Gas Natural (Ισπανία) και Edison (Ιταλία). Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι κάποιες από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες χρωστούν στη ΔΕΠΑ από απλήρωτους λογαριασμούς, εκατομμύρια ευρώ, ζητώντας τα στοιχεία για τις οφειλές.

Στη βουλευτή, απαντά εγγράφως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπενθυμίζοντας ότι «το θέμα πώλησης της ΔΕΠΑ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ».

πηγή : inprecor