...ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΤΗΝ “ΣΩΤΗΡΙΑ” ΔΙΕΤΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ!!

FT: “ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ!

Για «υποχρεωτική πρόσληψη» ξένων τεχνοκρατών που θα συνδράμουν στη συλλογή φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις πιέζει, σύμφωνα με τους Financial Times, η γερμανική πλευρά την Αθήνα σε αντάλλαγμα της δήθεν “σωτήριας” διετούς επιμήκυνσης, η οποία δεν θα δοθεί  από την τρόικα, όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς αντιστάθμισμα σε νέα εξοντωτικά  μέτρα, λιτότητα και περαιτέρω μετατροπή της χώρας σε γερμανική  οικονομική αποικία.

 

Τα μέτρα «θα ξεπερνούν τον μέχρι τώρα διεθνή έλεγχο» στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι προτάσεις φέρεται να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ρήτρα για οριζόντια μέτρα εάν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι -ανάλογη της «ρήτρας απόκλισης» για την οποία είχε κάνει λόγο ο Γ.Στουρνάρας.

Οι Financial Times επικαλούνται γνώση αντιγράφου του σχετικού σχεδίου. Σύμφωνα επίσης με αξιωματούχους που επικαλούνται στην ΕΕ, οι προτάσεις βρίσκουν στήριξη στη Γαλλία και την κομισιόν ως «σκληρές αλλά ρεαλιστικές», αν και το ΔΝΤ φέρεται να είναι επιφυλακτικό.

Τέλος, ανάμεσα στις προτάσεις φέρεται να είναι και η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν δεσμευμένο λογαριασμό που θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη επίσης αντίγραφα του γνωστού προσχεδίου μνημονίου κατανόησης (ΜoU), επαναλαμβάνει τα όσα έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής περί διετούς επιμήκυνσης και μείωσης της πρόβλεψης για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Οι FT τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι συζητήσεις είναι πλησιάζουν μεν σε συμφωνία, αλλά δεν έχουν κλείσει.