Άγριες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, τραυματισμένοι διαδηλωτές και πολλές συλλήψεις και προσαγωγές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που πραγματοποιούν από το πρωί οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική και παρά την αντίθετη γνώμη του Αστυνομικού Διευθυντή. Εντυπωσιακή υπήρξε η συγκέντρωση των κατοίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για δολοφονική επίθεση των δυνάμεων της Αστυνομίας

 

23:28 Η 55χρονη που της ζητήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και να γονατίσει έχει κάκωση στο νεύρο από πάτημα αρβύλας. Αφέθηκε από το τμήμα όπου ήταν, μετά από διαμαρτυρίες και πήγε στο νοσοκομείο με τον σύζυγό της αφού τους αφαίρεσαν πινακίδες.
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)  

23:00 Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης και οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται ξανά μπροστά στο ΑΤ ζητώντας την απελευθέρωση των 16 προσαχθέντων. (Πηγή: alterthess.gr)

22:53 Αυτοκίνητο υπαλλήλου της εταιρίας, κατοίκου Ιερισσού, αναποδογυρίστηκε από αγνώστους έξω απ´το σπίτι του.

 22:44 16 οι προσαγωγές στον Πολύγυρο και 4 σε περιφερειακά ΑΤ.

22:42 ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Αστυνομικοί σπάσανε το φακό της μηχανής του φωτογράφου @nikospilos

22:40 Οδόφραγμα με φωτιές στην είσοδο της Ιερισσού. Το Α/Τ Ιερισσού άδειο, δέχθηκε μικρή επίθεση με πέτρες. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

22:35  Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη εξηγεί: Έφθασε έξω από το ΑΤ Πολύγυρου. Δήλωσε τα στοιχεία της και την ιδιότητά της και ζήτησε να περάσει. Αστυνομικός με πολιτικά την εμπόδισε φωνάζοντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ανάμεσα σε άλλα της είπε «ποια νομίζεις ότι είσαι», «άντε τράβα από δω». Όταν εξανέστη για τη συμπεριφορά του και ζήτησε το όνομά του, κόλλησε το πρόσωπό του στο πρόσωπό της και φώναζε ωρυόμενος το όνομά του. Έπειτα την έσπρωξε και τη χτύπησε με γκλομπ. Θα γίνει μηνυτήρια αναφορά. Η Κ. Ιγγλέζη δηλώνει ότι στις Σκουριές σήμερα βίωσε «την πιο σκληρή και ανελέητη καταστολή» στη ζωή της.

22:30 Μόλις ανακοίνωσαν σε έναν 50άρη με τη γυναίκα του και ένα σκυλάκι (!) ότι τελικά προσαγάγονται κι αυτοί. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

22:14 Μόλις τώρα μετά από επίμονες πιέσεις άφησαν 4 δικηγόρους να δουν τους προσαχθέντες.

22:12 Καταγγελίες ότι οι προσαχθέντες στο ΑΤ Πολύγυρου πιέζονται να υπογράψουν την έκθεση σύλληψης.

 21:50 Πριν λίγο έφθασε στον Πολύγυρο ένα λεωφορείο από Ιερισσό (είναι το λεωφορείο από αλληλέγγυους της Θράκης που ήταν το πρωί στις Σκουριές).

 21:46 Βίντεο του alterthess.gr

21:27 Η αστυνομία προσπάθησε να πάρει καταθέσεις χωρίς δικηγόρους. Στο ΑΤ έφθασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Αμανατίδης.

21:23 ΜΑΤ έβγαλαν διαδηλώτρια από αυτοκίνητο στο Χοντρό Δέντρο και της είπαν να γονατίσει. Έπειτα την κλώτσησαν και έσπασαν το γόνατό της! Η γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο από διαδηλωτές.

 21:19 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη έχει μπει τελικά στο ΑΤ. 12 οι προσαγωγές, πολλές κοπέλες. Πούλμαν με αλληλέγγυους ξεκινά από Ιερισσό. Όταν έφθασαν οι πρώτοι αλληλέγγυοι στο ΑΤ ασφαλίτες ρίχνανε καδρόνια -περίπου 20- από τον 1ο όροφο του ΑΤ, φορούσαν φουλ φέις και χτυπούσαν.

21:10 Συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από κόσμο σε όλη τη Χαλκιδική. Πέφτουν τηλέφωνα από παντού, καταφθάνει κόσμος από παντού. Μία γυναίκα πάει υποβασταζόμενη στο νοσοκομείο, χτυπημένη πολύ στα πόδια.


21:10   Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Χαλκιδική. Στην Ιερισσό ο κόσμος έχει μαζευτεί στην πλατεία.

21:00 Πολλοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από την αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι 20 περίπου συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επένδυσης χρυσού.

Μικροεπεισόδια έγιναν κατά την άφιξη των διαδηλωτών, η αστυνομία για εκφοβισμό των διαδηλωτών έριξαν κρότου – λάμψης, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρθηκε πως αστυνομικός με κουκούλα χτύπησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ιγγλέζη η οποία βρίσκεται έξω από την Α.Δ.Χαλκιδικής.

Επίσης αστυνομικός με κουκούλα έβριζε χυδαία τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι!!! (ο αστυνομικός ανταποκρινόταν σε συναδέλφους του στο όνομα “Παντελής”).

Αυτή τη στιγμή έφτασαν και διμοιρίες των ΜΑΤ στην Α.Δ.Χαλκιδικής.

Αναφέρθηκε από τους διαδηλωτές ότι στο δρόμο από τις Σκουριές στον Πολύγυρο τα ΜΑΤ έριξαν χημικά ακόμα και ΜΕΣΑ σε αυτοκίνητα και λεωφορείο!!!

Νεαροί διαδηλωτές έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Πολυγύρου με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της χρήσης χημικών από τα ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές πάντως δηλώνουν πως δεν θα “εγκαταλείψουν” την Πρωτεύουσα χωρίς να πάρουν μαζί τους τους συλληφθέντες.

20:40   Αστυνομικός με πολιτικά χτύπησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη την ώρα που οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το ΑΤ Πολυγύρου. Μάλιστα ο αστυνομικός γνωστοποίησε στην βουλευτή το όνομα του η οποία απείλησε ότι θα του κάνει μήνυση. 20:20 ΤΩΡΑ: Μπροστά στην αστυνομική διεύθυνση Πολυγύρου οι διαδηλωτές, από τις Σκουριές Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές βρίσκονται μπροστά από την είσοδο της αστυνομικής διεύθυνσης Πολυγύρου, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Παράλληλα συγκεντρώνεται πολύ περισσότερες κόσμος απ’ όλα τα μέρη της Χαλκιδικής. 19:50 Μέτρα της Αστυνομικής Διέτθυνσης Χαλκιδικής Η αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής έχει αποκλείσει με οδοφράγματα το τετράγωνο όπου στεγάζεται, στον Πολύγυρο!

20.25 : Μπροστά στην αστυνομική διεύθυνση Πολυγύρου οι διαδηλωτές, από τις Σκουριές

Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές βρίσκονται μπροστά από την είσοδο της αστυνομικής διεύθυνσης Πολυγύρου, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Παράλληλα συγκεντρώνεται πολύ περισσότερες κόσμος απ’ όλα τα μέρη της Χαλκιδικής.

19:50    Μέτρα της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκιδικής

Η αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής έχει αποκλείσει με οδοφράγματα το τετράγωνο όπου στεγάζεται,  στον Πολύγυρο!

19:40 Oι διαδηλωτές της Β. Χαλκιδικής με …”ατέλειωτο” κομβόι κατευθύνονται προς τον Πολύγυρο  για συμπαράσταση στους προσαχθέντες και να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι.

19:08 Υπάρχει καταγγελία πως αστυνομικός των ΜΑΤ έσπασε με το γκλοπ του, παμπριζ από αυτοκίνητο και έριξε εντός καπνογόνο. Άγνωστος είναι πλέον ο αριθμός των προσαγωγών.

19:01 Τα ματ κυνήγησαν τον κόσμο και πάνω στον δρόμο για τη μεγάλη Παναγία πετώντας δακρυγόνα στα αυτοκίνητα. Έσπασε παρμπρίζ οχήματος που μετέφερε κόσμο από δακρυγόνο κ βγήκε απ’ το δρόμο. Χτυπούσαν αυτοκίνητα στο μποτιλιάρισμα με γκλομπ. Υπάρχει άγνωστος αριθμός προσαγωγών και τεταμένη κατάσταση σε μποτιλιάρισμα του δρόμου για τη μεγάλη Παναγιά. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

18:53 Έχουν προσαχθεί 7 γυναίκες και ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου.

18:43 Χημικά κ στο Χονδρό Δένδρο, οι κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν, πληροφορία για μία προσαγωγή γυναίκας απ´τους διαδηλωτές. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

18:41 Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν στο βουνό προκειμένου να φέρουν πίσω τους διαδηλωτές (7χλμ) (Πηγή: twitter.com/antigoldgreece)

18:30 ΜΑΤ στο Χονδρό Δέντρο, όπου ήδη έχουν κατέβει κάτοικοι από την πορεία
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

18:00 Κυνηγητό έχουν εξαπολύσει τα ΜΑΤ στις Σκουριές ενώ έχουν προσαχθεί έξι γυναίκες. Οι διαδηλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την περιοχή.
17:50 Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν εν μέσω χημικών ενώ τα ματ ακολουθούν
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

17:46 Χρήση χημικών τώρα στις Σκουριές:”ρίχνουν πολλά, καήκαμε”. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)
Οπισθοχωρούν οι διαδηλωτές. 

17:34 Υπάρχει ενημέρωση για εστία φωτιάς στο σημείο. Ενίσχυση ματ και παρουσία πυροσβεστικής(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

17:12 Οι γυναίκες τραγουδούν και χτυπάνε παλαμάκια..

17:10 Μόνο γυναίκες μπροστά από τα ΜΑΤ που εμποδίζουν την πορεία να συνεχίσει προς μεγάλη Παναγία. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

16:47 Διμοιρία των ΜΑΤ έχει παραταχθεί και έχει κλείσει τον δρόμο πριν την είσοδο του εργοταξίου. Παράλληλα και νέες διμοιρίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τον κόσμο. Αυτή την στιγμή αντιπροσωπεία πολιτών μαζί με την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη ζητούν να τους αφήσουν να συνεχίσουν ήρεμα την πορεία τους.

16:40 Αυτή την ώρα η πορεία πλησιάζει στο εργοτάξιο και το όρυγμα, στο οποίο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.Από το Παλαιοχώρι έχει ξεκινήσει πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποίηση κατόπιν εντολής της εταιρίας με απειλή μη καταβολής των δεδουλευμένων ή ακόμη και απόλυση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κανονικά εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.Νωρίτερα…

Στο Χοντρό Δέντρο υπάρχει κλούβα και διμοιρία των ΜΑΤ. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τέσσερις κλούβες στις Σκουριές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκέντρωση στην Ιερισσό ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη και τα αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από την Ιερισσό σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Πλήθος κόσμου στις προσυγκεντρώσεις σε Μεγάλη Παναγιά και Ιερισσό.

Η αστυνομία έκανε και τρίτη προσαγωγή. Οι τρεις (τελικά) προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ. Πολυγύρου.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή με κατεύθυνση προς την Ιερισσό επειδή είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι προσαγωγές πραγματοποίηθηκαν, μετά από έλεγχο στην περιοχή Στρατώνι και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ Ιερισσού.

Με βάση το δημοσίευμα του antigoldgreece με επιστολή του προς τη “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα της Βορείου Χαλκιδικής”, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Παπουτσής, νουθετεί/προειδοποιεί/απειλεί (;) όσους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Κυριακής στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για “ποινικά κολάσιμα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος”. Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τέτοια αδικήματα έχουν διαπραχθεί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ήδη “σχηματίζεται η προβλεπόμενη δικογραφία”. Ενάντια σε ποιους και  με ποιες κατηγορίες δε μας λέει ο κ. Ταξίαρχος – ίσως η “συμμετοχή σε διαδήλωση” να έχει πλέον προαχθεί σε κακούργημα…

Απάντηση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής στην ΕΛ.ΑΣ.

«Αναφορικά με το 3017/1/135-ρμδ έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, για το οποίο πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, επισημαίνουμε τα εξής:

Η κακή εμπειρία του παρελθόντος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, που παράνομα εμποδίζει την πρόσβαση ειρηνικών διαδηλωτών σε δημόσιο χώρο.
Θέμα νομιμότητας τίθεται για την Ελληνική Αστυνομία και μόνο – τόσο για τις μεθόδους αντιμετώπισης διαδηλωτών (απαγορευμένα χημικά, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, εμπρησμοί, τρομοκράτηση, αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές) όσο και γι’ αυτή καθαυτή την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή με σκοπό τη διασφάλιση συμφερόντων ιδιωτικής εταιρείας (δείτε το εξώδικο των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αρ. πρωτ. 104/2012)

Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι άτομα που δε διαμένουν στη Χαλκιδική διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα κατά τις κινητοποιήσεις. Οι μέχρι τώρα όμως συλλήψεις και προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν αποκλειστικά κατοίκους της Χαλκιδικής. Στις κινητοποιήσεις μας δεν υπάρχουν ξένοι και ντόπιοι, μόνο άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.

Η σωματική ακεραιότητα ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεωρητικά ευθύνη και της αστυνομίας. Οι μέχρι τώρα τραυματισμοί αφορούν κυρίως διαδηλωτές και προκλήθηκαν από επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή του τόπου μας και να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβασή μας σε δημόσιους χώρους.»

Πηγές : tvxs.gr, Χαλκιδική μέσα από εικόνες