Της Αντωνίας Ντρενογιάννη

Πηγή : antapocrisis.gr

ή αλλιώς μάλλον ζούμε σε άλλη Ευρώπη…

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ΕΕ για το ρόλο που έπαιξε η ευρωπαϊκή ενοποίηση στην ειρήνη και τη δημοκρατία στην ήπειρο, ακούω να λέει η εκφωνήτρια του δελτίου ειδήσεων, και συνεχίζει με τη δήλωση της νορβηγικής επιτροπής που έκανε την επιλογή «Η Ένωση και οι προκάτοχοί της έχουν συμβάλει για πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ρόλο της Ε.Ε. στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Ποιος ξεχνάει τον ρόλο της στους όπου γης πολέμους την τελευταία 20ετία. Για την υποκριτική της στάση στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Γιουγκοσλαβία και την ενεργό συμμετοχή σε αυτούς. Την ενεργό συμμετοχή της στο πογκρόμ κατά του Παλαιστινιακού λαού και την απροκάλυπτη στήριξη του πολεμοκάπηλου σιωνιστικού καθεστώτος. Την κούρσα των εξοπλισμών στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., την Ευρώπη – φρούριο. Τις συχνές αντιδημοκρατικές εκτροπές σε πολλές από τις χώρες της Ε.Ε. και την σιωπή της Ε.Ε. και στα ζητήματα αυτά.

Δεν μπορώ να κρατηθώ, στο μυαλό μου έρχονται τα μέτρα λιτότητας σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, η τεράστια ύφεση σε Γαλλία, το 50% ανεργίας στους νέους, οι 15000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν σε εφεδρεία (μόνο για φέτος), οι απλήρωτοι επί 6 μήνες εργάτες στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό στα νοσοκομεία, η τιμή του πετρελαίου που θα κάνει πολλά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση φέτος το χειμώνα, η τεράστια αύξηση των αυτοκτονιών, τα χημικά στο Σύνταγμα, η καταστολή των τεράστιων κινητοποιήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία και οι χώρες, όπως η Κύπρος, που παίρνουν σειρά στη μνημονιακή πολιτική. Δεν χρειάζεται να πάω τόσο μακριά παρόλαυτα. Το επόμενο ρεπορτάζ είναι για ολόκληρα δημοτικά σχολεία που υποσιτίζονται στην Ξάνθη, για παιδιά που δεν μπορούν να έχουν ούτε ένα κουλούρι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά θυμάμαι τους ελευθέρους σκοπευτές στην πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας- μάλλον είναι στα πλαίσια της δημοκρατίας στην ΕΕ κι αυτά- και τις δηλώσεις Σαμαρά “Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ”.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Μας κοροϊδεύουν, ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα, μας κοροϊδεύουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των μνημονίων, των δύο διαφορετικών ζωνών, της ευρωπαϊκής ενοποίησης κάτω από τα συμφέροντα της Γερμανίας, της φτωχοποίησης, του ξεπουλήματος και της εξάρτησης των χωρών του νότου, της εξαθλίωσης ολόκληρων λαών και της επιβολής των συμφερόντων της στις Αραβικές Χώρες, δεν είναι η Ευρώπη των λαών. Δεν προβάλει την αδελφοσύνη και δεν παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργεί εξαρτημένες οικονομίες, χώρες και λαούς κάτω από συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές, και πάμφθηνα εργατικά χέρια. Όσα Νόμπελ Ειρήνης και αν δοθούν η πραγματικότητα βοά.

Διέξοδος προς όφελος του λαού δεν υπάρχει μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης πολιτικής της ΕΕ αλλά και των ντόπιων κυβερνήσεων. Για να ανακάμψουν οι χώρες του Νότου και να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς οι λαοί τους, θα πρέπει να χαραχθεί ένας δρόμος χωρίς μνημόνια και δόσεις, σε ρήξη με την ΕΕ την Τρόικα και την Ευρωζώνη, που θα δημιουργεί πραγματικές σχέσεις αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, και θα στηρίζεται στην πραγματική δημοκρατία. Κι αυτό μένει να αποδειχθεί, είτε από την ίδια την ιστορία- με το σβήσιμο απ’ το χάρτη ολόκληρων χωρών-, είτε από την αριστερά που θα σηκώσει το γάντι και θα κηρύξει ανένδοτο πολιτικό αγώνα διαρκείας, θα σπάσει την ευρωλαγνεία, και θα απαντήσει ουσιαστικά και πειστικά στο ζήτημα διεξόδου προς όφελος του λαού.