Tου Παντελη Μπουκάλα

πηγή : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το ακούσαμε τόσες φορές τα τελευταία χρόνια, που πια το θεωρούμε φυσικό. Δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Δεν ερεθίζει τα ναρκωμένα αντανακλαστικά μας, που αλλιώς θα λειτουργούσαν ακαριαία, χωρίς να χρειάζονται άλλες πληροφορίες. «Στο πλαίσιο των ενεργειών της, η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις». Αυτό ακούμε εκ των υστέρων, αν και πλέον τείνει να γίνει του συρμού να ανακοινώνονται εκ των προτέρων τα εξής αναμφιλέκτως δημοκρατικά: «Στο πλαίσιο των ενεργειών της η αστυνομία, με τη συνδρομή των ΕΚΑΜ, των ΥΠΕΤ, των ΜΑΤ και των μονάδων ΔΙΑΣ, θα προβεί σε προληπτικές συλλήψεις»…

Τη φρασούλα αυτή την ακούσαμε και την προηγουμένη της επίσκεψης της κ. Μέρκελ. Και παρ’ ότι ουδεμία εξήγηση δόθηκε για το ποιοι θεωρούνται «προληπτικώς συλληπτέοι», το θέμα δεν πείραξε πολλούς – και σίγουρα δεν πείραξε όσους αποφασίζουν ποιες ειδήσεις είναι σοβαρές και αντέχουν στον καυστικό προβολέα των οχτώ και ποιες είναι ανάξιες λόγου. Μπορεί κάποια στιγμή, έτσι χαλαρά όπως αντιμετωπίζουμε πράγματα πνιγηρά για τη δημοκρατιούλα μας, να φτάσουμε ν’ ακούμε σε ειδικό δελτίο ότι «αύριο θα γίνουν προληπτικές συλλήψεις στο Παγκράτι, μεθαύριο στη Νίκαια, παραμεθαύριο στο Χαϊδάρι». Κάπως σαν ν’ ακούμε τον καιρό. Αλλά όχι. Τον καιρό τον ακούμε με ενδιαφέρον, είτε αγρότες ή θαλασσινοί είμαστε είτε σε πόλη ζούμε και θέλουμε να κανονίσουμε τις εξόδους μας. Πρέπει, πάντως, να μνημονεύσουμε την αξιέπαινη προσπάθεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να γλυκάνει τα πράγματα, όπως το έκανε και με τις επιχειρήσεις μισοξενίας και ξενηλασίας που ευφημιστικώ δικαίω τους έδωσε το όνομα «Ξένιος Ζευς» (σε δυο-τρεις μήνες, γιατί όχι, μπορεί να τις μεταβαπτίσουν σε «Δος μοι τούτον τον ξένον»). Οι προληπτικές συλλήψεις, λοιπόν, ονομάζονται πλέον «προέλεγχος», για να μην πικραίνεται η ακοή μας. Ετσι τις λένε ορισμένα τζιμάνια του αστυνομικού ρεπορτάζ που τ’ ακούς και τα φαντάζεσαι με πηλήκιο.

Προέλεγχος, λοιπόν. Μια ωραία κληρονομιά τού αντεξουσιαστή κ. Χρυσοχοΐδη, που οι διάδοχοί του την εξετίμησαν δεόντως. Τι σημαίνει αυτό; Απλά πράγματα. Ανοίγουμε τους φακέλους μας, που ως γνωστόν καταστράφηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν ηλεκτρονικά. Εντοπίζουμε όσους έχουμε βάλει στο μάτι και οργανώνουμε ένα προελεγχάκο. Είναι, ας πούμε, να γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα; Θαυμάσια. Πάμε εμείς στου Ζωγράφου, στου Γκύζη ή όπου αλλού προσυγκεντρώνονται οι παρέες, δέκα ή είκοσι άτομα, τους κυκλώνουμε με τις μηχανές μας, κάνουμε τον τσαμπουκά μας εκ του ασφαλούς και τους μπουζουριάζουμε. Γιατί; Μα επειδή δεν πήραν άδεια από την αστυνομία για τη συγκέντρωσή τους! Ή επειδή στην τσάντα τους είχαν μάσκα. Απλή; Του φαρμακείου; Ε και; Για να ’χουν μάσκα τι σημαίνει; Οτι παραποιούν τα στοιχεία τους. Και ότι θα πήγαιναν πάνοπλοι να τα κάνουν λαμπόγυαλο. Αρα; Αρα «προληπτική σύλληψη». Δεν μας την τάζουν πια την «ανάπηρη ελευθερία», Μιχάλη Κατσαρέ. Μας την επιβάλλουν.