ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

Iskra: ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!

Τις εκτεταμένες φήμες που από το πρωί έκαναν το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων ήρθε να επιβεβαιώσει η αναστολή της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών των μετοχών των τραπεζών Εθνική και Eurobank. Οι φήμες έκαναν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών που αφορούν στη μεταξύ τους συγχώνευση, ή καλύτερα εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή το απόγευμα στις 17.00 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. που προφανώς συσχετίζεται με την υπόθεση. Ανάλογα  κινήθηκε και η διοίκηση της Eurobank, ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. και συνεδρίασαν την Παρασκευή.

ΠΡΟΙΚΑ ΤΟ ΤΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΠΔ;

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν το «deal» ανάμεσα στην Εθνική και την Eurobank αρχίσει να προχωρά, τότε κατά την συγκυβέρνηση πρέπει να θεωρείται ,σχεδόν, βέβαιη η παραχώρηση ως «προίκα» στο νέο όμιλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ίσως του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Εκτός βέβαια και αν λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… τις λαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις!

Τραπεζικοί κύκλοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις ανέφερουν ότι «μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, οι επιλογές για συνεργασίες είναι περιορισμένες και η συγκεκριμένη περίπτωση έμοιαζε από καιρό μια καλή λύση».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ωστόσο στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση της Credit Agricole ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον τρίτο «μνηστήρα», την Alpha Bank, γεγονός που εκτιμάται ότι επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια υπόθεση θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει ωστόσο αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα από κάθε άποψη με ισχυρότατη παρουσία και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου. Μόνο στην Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σχεδόν 580 καταστήματα και η Eurobank περισσότερα από 400.

Μαζί με τις υπόλοιπες πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να «κλειδώσουν» οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων, αναφέρουν κύκλοι των κυρίαρχων πολιτικο-οικονομικών ελιτ του τόπου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, καθώς η αποδέσμευση των κεφαλαίων έχει πλέον συσχετιστεί άμεσα με την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να περιμένουν την έκθεση της τρόικας και εν συνεχεία να καταρτίσουν το χρονοδιάγραμμα.

ΥΠΕΡΤΡΑΠΕΖΑ ΤΕΡΑΣ

Αν κλείσει και αυτή η συμφωνία ουσιαστικά αποκρυσταλλώνεται σε μεγάλο βαθμό το τοπίο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζουν μεταξύ άλλων. Θα πρόκειται για μια αγορά με λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες, κάτι που από την αρχή της κρίσης αποτέλεσε ζητούμενο για την διασφάλιση της «βιωσιμότητας»του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, xωρίς βέβαια να λαμβάνουν υπόψη πως η διαμόρφωση μιας αγοράς με περισσότερους συστημικούς παίχτες δεν αποτελεί συνετή λύση όπως έδειξε ξεκάθαρα και η κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008 που ξέσπασε στις ΗΠΑ. Παράλληλα παραγνωρίζεται ακόμα και αυτή η προ του 2008 οικονομική στρατηγική του ΔΝΤ που προέκρινε τις διασπάσεις των μεγάλων τραπεζών, ώστε να μην είναι σε θέση λόγω του μεγέθους τους να ποδηγετούν την χρηματοπιστωτική αγορά και να αναλαμβάνουν συστημικούς κινδύνους.

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι οι εξελίξεις με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, τη διαφαινόμενη συγχώνευση AlphaΕμπορικής, την ενδεχόμενη εξαγορά της Eurobank από την Εθνική και την πιθανή εκχώρηση στο νέο όμιλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και του ΤΠΔ, συνιστούν άνευ προηγουμένου χαριστικές και συγκεντρωτικές κινήσεις που θα επιδεινώσουν την άλωση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας από το χρηματιστικό κεφάλαιο. Η μόνη λύση, τόνιζαν, είναι η εθνικοποίησηκοινωνικοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο μιας συνολικής εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής.

πηγή : iskra