Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με… βήμα βραδύ κατευθύνεται η Ισπανία προς την προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης (και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ) παρότι η κυβέρνηση Ραχόι επιμένει στην γραμμή ότι δεν έχει ακόμη λάβει τις αποφάσεις της. Πλην όμως, η βεβαιότητα που εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Λευκωσία ότι η Μαδρίτη θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012, «λαμβάνοντας νέα μέτρα εάν χρειαστεί», σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει έως το τέλος του μήνα ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίζεται στις συστάσεις της Ε.Ε., με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, παραπέμπει ουσιαστικά σε Μνημόνιο… με διαφορετική ονομασία.

Η Μαδρίτη διστάζει να ζητήσει βοήθεια, φοβούμενη ότι τα προαπαιτούμενα που θέτει η ΕΚΤ συνιστούν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και θα έφερναν στη χώρα τους τούς «άνδρες με τα μαύρα», όπως αποκαλούνται οι εκπρόσωποι της τρόικας. Εάν όμως παρουσίαζε από μόνη της ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (προφανώς σε συνεννόηση με Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη) προτού καταθέσει την αίτηση για βοήθεια, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι οι όροι της Φραγκφούρτης απλά επιβεβαιώνουν υφιστάμενες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί οικειοθελώς και δεν επιβάλλονται έξωθεν.

Πριν από τις ανακοινώσεις του ντε Γκίντος, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε ότι η ίδια και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επεξεργάζονται πακέτο-μαμούθ για την Ισπανία, ύψους 300 δισ. ευρώ, όπως υποστήριξε ολλανδική εφημερίδα.

«Υπάρχουν φήμες ότι ο Μάριο Ντράγκι κι εγώ βρισκόμαστε σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την Ισπανία… Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Παρά την βελτίωση του ευρύτερου κλίματος στις αγορές που μοιάζει να αμβλύνει την πίεση στην Ισπανία (το ευρώ ξεπέρασε χθες και το 1,31 δολάριο, ενώ η απόδοση των ισπανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε χαμηλό πενταμήνου κοντά στο 5,6%), οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις από τη χώρα μάλλον δικαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η ισπανική προσφυγή είναι θέμα χρόνου: Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες ότι το χρέος των αυτόνομων περιφερειών διευρύνθηκε στο 14,2% το β’ τρίμηνο του έτους από 13,8% το αμέσως προηγούμενο, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της χώρας να είναι στο 75,9% του ΑΕΠ από 72,9%. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν την ίδια περίοδο βουτιά-ρεκόρ 14,4% σε ετήσια βάση, προϊδεάζοντας για νέες «μαύρες τρύπες» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιθανολογούν ότι η αίτηση της Ισπανίας ίσως κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να εξεταστεί στο Eurogroup στις 8 του μήνα. Θα ακολουθούσε δε την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2013 αλλά και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών που αναμένονται στις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαφωνίες για τον ESM

Κατά τα άλλα, παρά την ευφορία για την έγκριση του ESM από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συμφώνησαν χθες για το ύψος των επιτοκίων στα δάνεια που θα χορηγεί, αφού οι χώρες του Βορρά πίεσαν για μεγάλο περιθώριο και αυτές του Νότου για μικρότερο. Ο κ. Γιούνκερ πάντως επανέλαβε ότι ο μηχανισμός θα καταστεί λειτουργικός τον επόμενο μήνα, οπότε και οι εθνικές κυβερνήσεις θα καταβάλουν τις δυο πρώτες δόσεις της συνεισφοράς τους, ήτοι 32 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία Ντράγκι

To «παρών» στο Eurogroup της Λευκωσίας έδωσε και ο Ντράγκι, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει ήδη καρπούς, προτού καν ενεργοποιηθεί. «Η ανακοίνωσή του συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη», είπε. «Οι διαχειριστές κεφαλαίων ξαναφέρνουν τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη κι αυτό είναι καλό για την οικονομία της περιοχής».

Πηγή : Ημερησία

Αναδημοσίευση : PRAXIS