Ρε Αλέξη, κόντεψα να κοιμηθώ! Αλλά αφού κόντεψα να κοιμηθώ εγώ που στοιχειωδώς ενδιαφέρομαι για τα κοινά και ψήφισα και ΣΥΡΙΖΑ, τι θα έκανε άλλος κόσμος, λιγότερο πολιτικοποιημένος και όχι και τόσο φιλικά διακείμενος προς την αριστερά;

Αν η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανού μέλλοντα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν προσελκύει στοιχειωδώς το ενδιαφέρον, τότε πού και πότε θα απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο αρκοατήριο; Αυτή η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι, και σήμερα είναι ως μη γενόμενη, ενώ θα έπρεπε να τη συζητάνε όλοι με ενθουσιασμό.

Είπες μια φορά πως ο κόσμος θα έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ από ανάγκη. Ναι, μόνο που αυτή η ανάγκη είναι οτι είστε το μη χείρον, δυστυχώς!

Κατά τη γνώμη μου η ομιλία του Τσίπρα ήταν πίσω από την κατάσταση και τις ανάγκες της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας σε απελπισία, αγωνία, κατάπτωση.

Μα το πρώτο καθήκον ενός προσώπου που θέλει να ηγηθεί στοιχειωδώς είναι να εμψυχώσει από το βήμα που του δίνεται, να εμπνεύσει. Χωρίς αυτά, την ψυχή και την έμπνευση, πώς θα κινητοποιήσεις τις δυνάμεις που βρίσκονται κάπου κρυμμένες, φοβισμένες, εγκλωβισμένες μέσα στην κοινωνία;

Αλλά ας δούμε μήπως ενυπήρχαν στοιχεία τέτοια στο περιεχόμενο της ομιλίας, αλλά απλώς η κούραση του Τσίπρα, ή το χαμηλών τόνων στυλ, δεν βοήθησαν να αναδειχθούν.

Είναι προφανές πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συσταθεί θεματικές ομάδες εργασίας – ή όπως αλλιώς τις λένε – οι οποίες και δώσανε τις συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως για την οικονομία και την παραγωγή, που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος της ομιλίας.

Αλλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει κανείς όλη αυτή τη λεπτομέρεια και πολύ περισσότερο να την αξιολογήσει σε μια ομιλία που βλέπει από την τηλεόραση. Προφανώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αλλά μοιάζουν σαν ασπιρίνες σε ετοιμοθάνατο, μοιάζει σαν να λείπει κάτι βασικό.

Δεν διερεύνησε αυτή η ομιλία αν το παρόν νόμισμα και η σχέση εξάρτησης με την ευρωζώνη, είναι κατάλληλο εργαλείο και ευνοϊκό περιβάλλον για όλα τα επιμέρους που προτείνονται. Δεν έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει αυτό το ερωτηματικό στην ομιλία και ας απαντούσε θετικά προς το ευρώ; Την ώρα που οι συζητήσεις περί εθνικού νομίσματος είναι πια κοινός τόπος στην ελληνική κοινωνία, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά ούτε καν να τις προφέρει;

Ήταν μια φοβική ομιλία. Το τι ακριβώς φοβάται, μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε. Πιθανόν το πώς υποδέχεται η κοινωνία όλα αυτά, το κατά πόσο είναι έτοιμη για μεγαλύτερες ρήξεις. Αυτή είναι και η πιο σπουδαία παράμετρος της συγκυρίας κατά τη γνώμη μου. Πιθανόν φοβάται μεγάλα συμφέροντα που παρακολουθούνε και εστιάζουν αυτή την ώρα πάνω στην ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε αυτούς τους βάσιμους φόβους, που όμως είναι και δικοί μας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε ξεκρέμαστους, δεν το πήρε πάνω του, χωρίς να ξέρω αν αυτό έπρεπε να γίνει ή όχι. Αλλά έτσι παραμένει ένα ζητούμενο για την κοινωνία: Ποιός θα κάνει αυτό το βήμα; Εκτός και αν πιστεύει κανείς πως μπορούμε να προασπίσουμε τα λαϊκά συμφέροντα χωρίς να σπάσουν αυγά! Γίνεται;

Να υποθέσω πως αν και όταν γίνουνε κυβέρνηση, και εφόσον έρθουν σε σύγκρουση με την ΕΕ και τους δανειστές, σε αυτή την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής που είπε οτι θα κάνει ο Τσίπρας, θα είναι στο τραπέζι απασφαλισμένο και το πιστόλι (!) της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, αλλά για λόγους τακτικής δεν λέγεται αυτό τώρα; Δεν ξέρω.

Κάπως θολά και μπερδεμένα είναι όλα αυτά, ενώ ένα σωρό σοβαροί οικονομολόγοι που κινούνται και στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ως απαραίτητο εργαλείο σωτηρίας αυτού του λαού.

Και κάτι άλλο. Στην αρχή απηύθυνες πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο. Πολύ καλά! – αν και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέμα με τα πατριωτικά! Αυτή η πρόσκληση σημαίνει επίκληση στην ενότητα, το απαραίτητο συστατικό για κάθε λαϊκή αντίσταση. Ενότητα που θα συγκροτηθεί πάνω στο πατριωτικό και εθνικό, γιατί είναι το μόνο που έχουμε σε αυτή τη συγκυρία, υπερασπιζόμενοι παράλληλα και απαρέγκλιτα, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή η διάσταση πρέπει να τονισθεί περαιτέρω, κάτι που στην ομιλία δεν έγινε. Βλέπεις ρε Αλέξη, προσπαθείς να ισορροπήσεις ανάμεσα σε εντελώς ετερόκλητα και συχνά αντιτιθέμενα πράγματα. Ε, δε γίνεται όμως έτσι!

πηγή : Κεράσια και Κρίνοι