Πηγή : bloomberg

Tης Sharon Smyth

Aπόδοση στα Ελληνικά για την ΕΛ.Λ.Α.Σ : N.K.

Photographer: Mike Meysner/Rex Features via AP Images

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ταυτοποιήσει 40 ακατοίκητα νησιά και νησίδες που θα μπορούσαν να μισθώνονται για χρονικό διάστημα 50 χρόνων ώστε να  μειωθεί το δημόσιο χρέος  καθώς η πίεση αυξάνεται στη χώρα για να αναθερμάνει ένα στρατηγικό σχέδιο πωλήσης περιουσιακών της στοιχείων για να λάβει διεθνή βοήθεια.

“Εντοπίσαμε νησιά που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα και έχουν μια καλά αναπτυγμένη υποδομή και την ίδια στιγμή  δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια,” είπε στις 6 Σεπτεμβρίου σε μια συνέντευξη του ο Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου για την ακίνητη περιουσία και πρόσθεσε “Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε οριστικές πωλήσεις και δεν το θέλουμε.”

Το ταμείο είναι επιφορτισμένο με τη συγκέντρωση  50 δις € από κρατικά περιουσιακά στοιχεία εως το 2020 όπως αυτό έχει υπογραφεί στις δεσμεύσεις της χώρας για να λαμβάνει πακέτα διάσωσης 240 δις €. Καθώς  οι διεθνείς επιθεωρητές υποβάλλουν την Αθήνα σε έλεγχο καταλληλότητας για την επόμενη δόση,ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε οτί η εμπορική εκμετάλλευση ορισμένων νησιών θα μπορούσε να δημιουργήσει έσοδα που οι δανειστές πρέπει να δουν για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Η λίστα περιλαμβάνει τα νησιά που κυμαίνονται σε μέγεθος από 500.000 τετραγωνικά μέτρα  ως και  3 εκ. τετραγωνικά μέτρα, και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν  σε  ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετραμε εκμισθώσεις διάρκειας από 30 εως 50 έτη όπως είπε ο κος Ταπραντζής.

Σχέδιο δράσης

Το Ταμείο ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της χώρας χθες. Στη δήλωσή του, το ταμείο ονομάζει τις εταιρείες που επέλεξε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της υποβολής προσφορών σε τρία σχέδια αξιοποίησης ακινήτων.Την ίδια στιγμή ο δείκτης του ΧΑΑ ήταν ως και  5,3% πάνω  στις 770,5 μονάδες στο κλείσιμο του, το υψηλότερο από τις 23 Μαρτίου και με το μεγαλύτερο κέρδος της ημέρας μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών.

Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Το ταμείο εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και νησίδες υπό ελληνική κυριαρχία. Ενώ κάποια είναι  ήδη ιδιωτικά, όπως ο Σκορπιός της Αθηνάς Ωνάση, το κράτος κατέχει νησιά όπως οι Φλέβες, που  είναι κοντά στην παράκτια περιοχή της Βουλιαγμένης, και ένα σύμπλεγμα από τρία νησιά κοντά στην Κέρκυρα. Ο Ταπραντζής αρνήθηκε να προσδιορίσει κάποιο από τα νησιά.

Συνέχισε λέγωντας ότι νέα  νομοθεσία πρέπει να νομοθετηθεί  για να επιτραπεί η ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας από τρίτους και να μειωθεί ο αριθμός των πολεοδομικών, περιφερειακών και περιβαλλοντικών άδειων που απαιτούνται πριν το σχέδιο προχωρήσει.

Θέματα ευαισθησίας

Ο κος Τάμπραντζης τόνισε οτί οι οριστικές πωλήσεις έχουν ήδη αποκλειστεί, διότι οι αποδόσεις για το ελληνικό κράτος δεν θα είναι υψηλότερες από ό, τι μια συμφωνία μίσθωσης. Η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, εάν ένα νησί μετατραπεί σε ένα θέρετρο.

Η οριστική πώληση δημόσιας γης  είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα.Το 1996, η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν κοντά σε πόλεμο για τα Ίμια.Η πρόταση από τους δανειστές της Ελλάδας πέρυσι, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων συνάντησε την αντίθεση του  τότε πρωθυπουργού  Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει  ότι θα νομοθετούσε την απαγόρευση των τέτοιων πωλήσεων .

Η χώρα μέζεψε περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος της, πυροδοτώντας την κριτική των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να μειώσει το χρέος.Η καθυστέρηση συνεχίστηκε λόγω των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του PSI και στη συνέχεια τη διενέργεια 2 εκλογικών αναμετρήσεων.

“Κατάλληλος” στόχος

Ο Τάκης Αθανασόπουλος, νέος πρόεδρος του ταμείου, δήλωσε ο στόχος της δημιουργίας  19 δις €  από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015 μπορούν να καλυφθεί όσο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι “κατάλληλο”.

“Το ταμείο θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα, καθώς επανέρχεται ένας διαγωνισμός για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ στη Ρόδο”είπε ο Ταπραντζής.

Το ταμείο επέλεξε έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της London & Regional Group Holdings Ltd. και της NCH Capital Inc.,  από τους επτά υποψηφίους για να εισέλθουν στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για την ανάπτυξη μιας λωρίδα γης στο νησί. Η επιλογή του πλειοδότη για την περιοχή 1.850.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και  ενός γηπέδου γκολφ 18-οπών, αναμένεται μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες του συγκεκριμένου διαγωνισμού και με το τι μας αποκαλύπτει για την ψυχολογία της αγοράς για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Ταπραντζής.

Το ταμείο επέλεξε και την Κατάρ Diar Real Estate Investment Co, την London & Regional, την Elbit Cochin Island Ltd και την Lamda Development SA (LAMDA)  για τη δεύτερη φάση των προσφορών για την αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της  Ελληνικό Α.Ε. Η Ελληνικό Α.Ε. θέλει να αναπτύξει τη θέση του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία με 6,2 εκ. τετραγωνικά μέτρα είναι περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό, σύμφωνα με το ταμείο.

Αυτά είναι τα 40 ελληνικά νησιά που νοικιάζονται

Αναλυτικά η λίστα

*Η νήσος Φλέβες με έκταση 1.400 στρέμματα στον Πειραιά. Έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις.

*Τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων στην Εύβοια.

*Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα

*Δύο νησιά στη Σητεία απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα.

*Τέσσερα νησιά στην Αλόννησο: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι. Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση.

*Το νησί Αβγό στα Κύθηρα, έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Έχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.

*Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες.

*Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα.

*Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.

*Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.

*Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.

*Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.

*Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.

*Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων.

*Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων.

*Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων.

*Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων.

*Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.

πηγή : news247.gr

 


Σχόλιο :

Στο παραπάνω άρθρο φαίνεται ξεκάθαρα πως προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ με τον αποτυχημένο στη ΔΕΗ Αθανασόπουλο ( επί κυβέρνησης του Βούδα της Ραφήνας Καραμάν-Αλή) στη μακροχρόνια μίσθωση νησίδων και στην πώληση του Ελληνικού. Νησίδες για τις οποίες συμπολίτες μας έδωσαν το αίμα τους ( όπως στα Ίμια) , ή περιοχές όπως το Ελληνικό όπου με τα δικά μας πολλά λεφτά έγιναν οι εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις απαξίωσαν όσο περισσότερο μπορούσαν, για να τις χαρίσουν προς “αξιοποίηση”.

Για τον καταστροφικό αποεπενδυτικό χαρακτήρα μιας “επένδυσης” σε γήπεδα γκόλφ ειδικά στα νησιά μας και το πως οι αντίστοιχες “επενδύσεις” στην Ισπανία αποτέλεσαν τη θραυλλίδα στη φούσκα των ακινήτων στις παράκτιες περιοχές και στην σημερινή κατάρρευση των Ισπανικών τραπεζών είχαμε αναρτήσει ένα πολύ καλό ντοκυμαντέρ

Golf land : Τουριστική Ανάπτυξη και Γκολφ στην Ελλάδα, ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού ( Βίντεο)