Από την εφημερίδα (Φύλλο Πέμπτης , 13.9.12)

Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

Τα 1,4 δις ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση πετιούνται…στα σκουπίδια

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 1600 ψυχιατρικοί ασθενείς ,

απλήρωτοι οι 3000 εργαζόμενοι που τους φροντίζουν

Κυριολεκτικά στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν οι 1600 ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα οι οποίοι πήραν εξιτήριο από τον απάνθρωπο κόσμο των ψυχιατρείων και φιλουξενούνται τα τελευταία 15 χρόνια στις δομές ψυχικής υγείας που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Επίσης, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να καλυφθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε 35.000 ασθενείς ενώ απλήρωτοι παραμένουν οι 3.000 εργαζόμενοι σε αυτές. Στα περισσότερα σπίτια, στα οποία διαμένουν οι ασθενείς υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να κοπεί το ρεύμα και το νερό ενώ λιγοστεύουν και τα τρόφιμα αφού οι προμηθευτές παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ» καθώς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και σε μια τραγική κοινωνική συγκυρία, οι εξυπηρετούμενοι των μονάδων αλλά και οι πολίτες γενικότερα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Λόγω της υστέρησης πόρων δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ούτε των εξόδων μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων, ούτε των εισφορών προς το ΙΚΑ, ούτε των βασικών λειτουργικών εξόδων για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας οι οποίες φιλοξενούν όσους κατάφεραν να αποασυλοποιηθούν τα τελευταία 15 χρόνια και να μεταφερθούν στις δομές οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε στο πλαίσιο του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.

Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη 65 Μη κυβερνητικών φορέων – Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου είναι μειωμένη κατά 50% για το 2012 και συγκεκριμένα μόλις 45 εκατ. ευρώ, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (82 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και 8 εκατ. ευρώ οφειλές του 2011). Αντίστοιχες περικοπές αντιμετωπίζουν δυστυχώς και οι μονάδες που λειτουργούν με ευθύνη των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις προβλεπόμενες βάρδιες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ, Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, «εκτός από τα 45 εκατ ευρώ διαμορφούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 το οποίο οφείλεται, δεν έχουν καταβληθεί και 10 εκατ. ευρώ από νοσήλια του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή υπάρχει μια συνολική υστέρηση πόρων της τάξης των 55 εκατ. ευρώ».

Οι εργαζόμενοι στα Δίκτυα κάνουν λόγο για μια τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση καθώς οι ελλείψεις πόρων θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων, σε απολύσεις έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού, σε μεγάλα κενά παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ουσιαστική κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ακύρωση του προγράμματος Ψυχαργώς.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η περαιτέρω αύξηση των αυτοκτονιών, η δημιουργία μεγάλου αριθμού αστέγων, το άνοιγμα ξανά πολλών ψυχιατρείων και η μη κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού από υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πέρα από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Οι σκληρές περικοπές στις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ αλλά και τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων έχουν οδηγήσει σε ασφυξία και πλήρη αδιέξοδο τους ασθενείς οι οποίοι πλέον στερούνται ακόμη και το φαγητό τους αφού οι προμηθευτές έχουν να πληρωθούν εδώ και 10 μήνες. Την ίδαι ώρα οι εργαζόμενοι στις δομές οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες δέχονται καθημερινά τις λεκτικές επιθέσεις των ιδιοκτητών των κτιρίων που μένουν οι ασθενείς ενώ σύντομα οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ θα αφήσουν χωρίς ρεύμα και νερό όλα τα σπίτια τα οποία στεγάζουν τις ανάγκες τους .

«Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλυφθούν ακόμα και οι πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων, καθώς και η διαβίωση των ενοίκων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, με σημαντικότερο την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των μελών μας, που δηλώνουν πλέον καθημερινά τις ανασφάλειές τους, ενώ δυστυχώς κάποιοι εκφράζουν και αυτοκτονικές/ καταθλιπτικές σκέψεις, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας», δηλώνει ο κ. Θεοδωρουλάκης.
Τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν με εξώδικο που απέστειλαν στον Αν. Λυκουρέντζο να δηλώσουν αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των Μονάδων και ζητάνε ως τις 10 Οκτωβρίου την πλήρη εξόφληση όλων των δαπανών του πρώτου εννεαμήνου του 2012 και την πλήρη κάλυψη των προϋπολογισμών για το υπόλοιπο του 2012. Στην περίπτωση αρνητικής απάντησης θα ζητάνε την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων περί μεταβίβασης της ευθύνης λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας από τους Φορείς προς το ΥΥΚΑ ώστε να αναλάβει το ΥΥΚΑ πλέον το σύνολο των ευθυνών.

Επίσης, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Υγείας ενώ θα γίνει ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συνήγορου του Πολίτη και των επιτροπών προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Εξώδικο θα αποσταλεί για τα χρέη των νοσηλίων και στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα προχωρήσουν σε καταγγελία της όλης κατάστασης στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.