«Οι αμερικανικές εκλογές κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ;». Με αυτόν τον ερωτηματικό τίτλο ο διεθνούς φήμης Έλληνας καθηγητής οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης γράφει άρθρο στο CNN για το αν και κατά πόσο επηρεάζεται η χώρα μας από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Αρχικά κάνει μία αναδρομή στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, και τα επόμενα, και τα συνδέει με τα πολιτικά δρώμενα στην Ουάσινγκτον, τη δολοφονία του Κένεντι αλλά και την εκλογή του Τζίμι Κάρτερ.

Ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι πλέον οι πολίτες της Ελλάδας δεν αγωνιούν ιδιαιτέρως για το τι συμβαίνει στον Λευκό Οίκο. «Ακόμα και τώρα που η χώρα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ανάγκη, από όσο στο πρόσφατο παρελθόν, οι Έλληνες δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ουάσινγκτον» σημειώνει.

«Η ελληνική κοινή γνώμη όμως ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί εφόσον ολοκληρωθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ- τον Νοέμβριο- φοβούμενη ότι η Γερμανία και η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερούν κάθε απόπειρα να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη έως ότου η πολιτική «σκόνη» κατακάτσει στις ΗΠΑ», γράφει.

«Το ένστικτό μου είναι πως οι Έλληνες έχουν την εντύπωση πως η Αμερική δεν έχει πλέον ούτε ενδιαφέρον ούτε τη δυνατότητα να επηρεάσει τον τρόπο ζωής τους».

«Είδαν την περιφρόνηση με την οποία οι «κενοί» ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αντιμετώπισαν τον Αμερικανό ομόλογό τους Τίμοθι Γκάιτνερ το φθινόπωρο του 2011, όταν επισκέφθηκε στην Πολωνία, ώστε να προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση της κρίσης».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης μας ενημερώνει, ότι ενώ έγραφε αυτό το κείμενο προετοιμαζόταν παράλληλα για τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ, ως μεταμοντέρνος πρόσφυγας της αηδιαστικής κρίσης.

«Καθώς προετοιμάζομαι με την οικογένειά μου, φίλοι αλλά και άγνωστοι με σταματούν και με ρωτούν για αυτό το ταξίδι. Και σχεδόν όλοι έχουν κάτι να πουν για τις προεδρικές εκλογές».

«Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να νικήσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά δεν φοβούνται και μία διακυβέρνηση υπό τον Μιτ Ρόμνεϊ».

«Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι τείνουν να θεωρούν τις ΗΠΑ, ως αδύναμη χώρα μπροστά στις δυνάμεις της παγκόσμιας ύφεσης, όπως η Ελλάδα. Και εδώ εντοπίζεται η διαφορά με το παρελθόν: Οι Αθηναίοι παρουσιάζουν μία νέα, αναπάντεχη εθνική συνοχή όταν μιλούν για τις αμερικανικές εκλογές».

«Την ώρα που στο παρελθόν είμαστε χωρισμένοι ανάμεσα στην Αριστερά και Δεξιά, ανάμεσα σε φιλο και αντι- Αμερικανούς, πλέον η Αμερική αντιμετωπίζεται σχεδόν από όλους σας αδελφή ψυχή! Ένα έθνος που καταλαβαίνει τι οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι κ.λ.π. τραβούν «στα χέρια» της «γερμανικής» λιτότητας στην Ευρώπη» καταλήγει ο Γ. Βαρουφάκης.

πηγή : ΕΠΙΚΑΙΡΑ