Του Κώστα Καίσαρη

 

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ άνθρωπος ξεχνάει. Ο μεγάλος άνθρωπος συγκινείται εύκολα. Κλαίει. Ο μεγάλος άνθρωπος είναι παραπονιάρης. Ο μεγάλος άνθρωπος ξαναγίνεται σιγά σιγά μικρό παιδί. Θέλει στοργή και φροντίδα. Οπως η μάνα φροντίζει το παιδί όταν είναι νήπιο, έτσι και το παιδί οφείλει να φροντίζει τη μάνα και τον πατέρα όταν αυτοί έχουν μεγαλώσει. Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας μεγάλος άνθρωπος. Δεν έχει σημασία η ακριβής ηλικία.

Ανήκει στη γενική κατηγορία που αναφέρεται σαν μεταξύ ογδόντα και θανάτου. Γιατί άπαξ ο άνθρωπος και καβατζάρει τα 80, μετά μην τον φοβάσαι. Παίρνει φόρα. Ολοζώντανο παράδειγμα ο Μητσοτάκης. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, δεν κρίνουμε τον Κάρολο Παπούλια σαν πολιτικό. Αυτό είναι δουλειά της Ιστορίας.

Οφείλουμε λοιπόν να τον δούμε καταρχήν ως μεγάλο άνθρωπο. Ως γέροντα. Σαν μεγάλος άνθρωπος, λοιπόν, που είναι είχε συγκινηθεί κι είχε βάλει τα κλάματα όταν τον είχανε προγκήξει σ’ εκείνη την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Πράγμα σπάνιο για πολιτικό. Ποιος απ’ αυτούς παίρνει χαμπάρι από γιούχα; Τους μουτζώνουνε κι αυτοί λένε ότι τους χαιρετάνε και με τα πέντε δάχτυλα. Από την αγάπη που τους έχουνε.

Η ηλικία ήταν που προκάλεσε τα δάκρυα του Κάρολου κι όχι αυτά καθαυτά τα μπινελίκια. Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, εν χορδαίς και οργάνω ο Κάρολος είχε ανακοινώσει στον Βενιζέλο σαν καθ’ ύλην αρμόδιο, σαν υπουργό Οικονομικών, την παραίτησή του από τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σαν συμβολική κίνηση. Για να δώσει το παράδειγμα σαν πρώτος πολίτης της χώρας. Να μην γκρινιάζουνε, λοιπόν, τα άλλα γερόντια που τους κόβουνε τις συντάξεις και κάνουνε διαδηλώσεις. Ο Παπούλιας πρόσφερε στην Ελλάδα ολόκληρο τον μισθό του, που είναι 16 χιλιάρικα τον μήνα καθαρά.

Είπαμε, όμως, ότι ο κ. Παπούλιας είναι μεγάλος άνθρωπος. Μια που το είπε κι άλλη μια που το ξέχασε. Η φλόγα του πατριώτη όμως που καίει μέσα του είναι άσβεστη. Ετσι, λοιπόν, ο Παπούλιας κάλεσε τον (επόμενο υπουργό Οικονομικών) Στουρνάρα για να του ανακοινώσει ότι ζητάει τη μείωση του μισθού του! Ξανά μανά σαν συμβολική πράξη, για την κατάσταση της οικονομίας. Προς Θεού, όμως, δεν θέλω βιαστικά κι αυθαίρετα συμπεράσματα.

Οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας καραγκιόζης. Ενα λαμόγιο που λέει ότι παραιτείται του μισθού του παραμύθι φούρναρης. Σε καμία των περιπτώσεων. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι σε στιβαρά χέρια. Οι Ελληνες μπορεί να είναι ένα βήμα πριν από την εξαθλίωση αλλά οφείλουν να είναι υπερήφανοι για τους ηγέτες τους.

Ο κ. Παπούλιας, σαν μεγάλος άνθρωπος που είναι, το είχε ξεχάσει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και ποιος να του το πει; Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Σε μια αναλαμπή, λοιπόν, ξαναθυμήθηκε πόσο υποφέρει ο λαός και ζήτησε τη μείωση του μισθού του. Ολοι, λοιπόν, οφείλουμε να πούμε ένα «εύγε» σ’ αυτόν τον μεγάλο Ελληνα και μεγάλο πατριώτη. Αυτά.

Πηγή : goalday.gr