Η μία μετά την άλλη οι χώρες μέλη της Ε.Ε. που είναι υπό ένταξη στο κοινό νόμισμα-κατάρα , όχι μόνο έχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις , αλλά αναβάλλουν και ματαιώνουν την ένταξη τους στον κλίβανο της ευρωζώνης. Αυτά για να τα βλέπουν οι δικοί μας “εύρω-λιγουρό-φωστήρες” που θεωρούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το Ευρώ και τη ζώνη του ως ευλογία, ευτυχία , εθνική επιτυχία και όλες τις υπόλοιπες μπούρδες που ακούμε τα τελευταία χρόνια.

Οι περιπτώσεις τόσο της Πολωνίας, όσο και της Βουλγαρίας , χωρών που δεν κυβερνώνται από κομμουνιστές ή comme il faux σοσιαληστές , δείχνουν πως πάνω από όλα για μια χώρα είναι το εθνικό της συμφέρον και όχι αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων τους

Πολωνία: Μόνο όταν τελειώσει η κρίση θα μπούμε στο ευρώ

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι έκανε γνωστό, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, πως η χώρα του θα ενταχθεί στην ευρωζώνη όταν οι χώρες της ζώνης αυτής θα έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους.

“Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο ευρώ όταν θα έχετε επιλύσει τα προβλήματά σας και όταν θα μπορούμε να πούμε στο λαό μας ‘τώρα μπορούμε να ενταχθούμε χωρίς κίνδυνο'”, δήλωσε ο Σικόρσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ”.

Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε που δεν θέλουμε να ενταχθούμε όσο η ευρωζώνη είναι βυθισμένη σε βαθιά κρίση”, πρόσθεσε.

Ο Σικόρσκι υπενθύμισε πως η χώρα του “έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει το ευρώ και ο πολωνικός λαός το ενέκρινε με δημοψήφισμα”.

Η Πολωνία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, δεν ανήκει ακόμη στην ευρωζώνη, όμως έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, χωρίς πάντως να έχει ορίσει ημερομηνία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο υπουργός του επί των Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι υποστηρίζουν πως η χώρα τους θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ το 2015. Η απόφαση για την ένταξη θα εξαρτηθεί πάντως από την κατάσταση της ευρωζώνης, προσθέτουν.

Πηγή : moneypost


Παγώνει τις διαδικασίες ένταξης στο ευρώ η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία έγινε η πρώτη χώρα που αρνείται την ένταξή της στο ευρώ θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της!

Έτσι, επικαλούμενη την γενικότερη αστάθεια στην ευρωζώνη και την μετατόπιση των Βούλγαρων που εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να ενταχτούν στο κοινό νόμισμα, “αναβάλει επ’ αόριστον τα σχέδια της για την ένταξη στο ευρώ” ανακοινώθηκε πριν λίγο στην Σόφα.

Μέσα στην κυβέρνηση και στην κοινή γνώμη «έχουν μεταβληθεί οι απόψεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Σιμεόν Τζάνκοφ.

“Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποια οφέλη από μια είσοδο στην ευρωζώνη, μόνο κόστος” ανέφερε ο κ. Τζάνκοφ.

“Είναι μεγάλο το ρίσκο για μας και επίσης δεν είναι σίγουρο ποιοι είναι οι κανόνες και ποιοι θα είναι σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα” τόνισε.

Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο για την ευρωζώνη, αφού αν μία οικονομία επιπέδου της βουλγαρικής αρνείται να υιοθετήσει το ευρώ ως νέο νόμισμα, φαντασθείτε πόσο άσχημες είναι οι προοπτικές της. Πάντως είναι γεγονός ότι όλες οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της γειτονικής χώρας συνέτειναν στο ότι “Θα καταστραφεί εντελώς η ανταγωνιστικότητά μας αν ενταχθούμε στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο αποτελεί την μοναδική ελπίδα ανάκαμψης κάποτε, της βουλγαρικής Οικονομίας”!

Πηγή : ΑΠΕ