Εκτός στόχου το έλλειμμα της Πορτογαλίας το α’ εξάμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ομάδας ειδικών, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων. Η “θεραπεία” λιτότητας έχει βυθίσει την πορτογαλική οικονομία σε ύφεση. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 3% φέτος, ενώ η ανεργία έχει πλέον φτάσει σε ύψος-ρεκόρ, στο 15%.

Στην εκτίμηση ότι το πορτογαλικό έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 6,7% και 7,1% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το στόχο του 4,5% που έχει τεθεί από τους διεθνείς πιστωτές, κατέληξε η ομάδα ειδικών που έχει συσταθεί από την επιτροπή Οικονομικών της βουλής.

«Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί δεν θα αρκέσουν για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα» στο 4,5% στα τέλη της χρονιάς, αναφέρει σχετική έκθεση. Η πτώση των φορολογικών εσόδων είναι η κύρια αιτία της απόκλισης.

Την Πέμπτη δημοσιεύθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπήρξε υποχώρηση των εισπράξεων φόρων κατά 3,5% τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης.

Η Τρόικα βρίσκεται από την Τρίτη στην Πορτογαλία και πραγματοποιεί την πέμπτη κατά σειρά επιθεώρηση της πορείας του προγράμματος λιτότητας που συνοδεύει το δάνειο των 78 δισ. ευρώ, το οποίο έλαβε η χώρα το Μάιο του 2011.

πηγή: ert.gr