Κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακοποιοί Αττικής από την 1η Σεπτεμβρίου, μπαίνοντας στο χορό των κινητοποιήσεων των άλλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.

Από την ερχόμενη Δευτέρα στις κινητοποιήσεις εισέρχονται 5.500 κλινικοί ιατροί και 1500 εργαστηριακοί, οι οποίοι αποφάσισαν να αναστείλουν την συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο οργανισμός τους οφείλει 230 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

“Υπήρξαν ορισμένες ανακοινώσεις από τον ΕΟΠΥΥ που δεν τηρήθηκαν και αυτό δημιούργησε ένα άσχημο κλίμα. Είναι και οι θέσεις των φαρμακοποιών χρωστάνε και αυτοί στις φαρμακαποθήκες, έχουν φθάσει στα όρια τους” τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα γραφεία του οργανισμού στην Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο υγείας.

Σκληρή απάντηση του ΕΟΠΥΥ

Σκληραίνει τη στάση του ο ΕΟΠΥΥ απέναντι στους φαρμακοποιούς και επί της ουσίας επιχειρεί να «σπάσει» το μέτωπο των κινητοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί.

Όπως ανακοινώθηκε αλλάζει ο τρόπος καταβολής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς και εφεξής διακόπτεται η χορήγηση των χρημάτων στους φαρμακευτικούς συλλόγους, όπως γινόταν έως σήμερα, και πλέον θα πληρώνεται κάθε φαρμακοποιός ξεχωριστά.

Με βάση την απόφαση αυτοί που θα πληρώνονται πρώτοι θα είναι οι φαρμακοποιοί που δεν θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και εκείνοι που θα δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και θεωρείται σίγουρο πως θα οδηγήσει σε τριγμούς τον φαρμακευτικό κλάδο, αφού ήδη υπήρχαν ορισμένοι Σύλλογοι που δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

πηγή: nooz.gr


«Πόρτα» της Νovartis στον ΕΟΠΥΥ λόγω χρεών

Τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία Novartis, την οδηγούν – όπως αναφέρει- σε αλλαγή πολιτικής για τα σκευάσματα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει:

Η Novartis Hellas, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, αποφάσισε να τροποποιήσει την εμπορική της πολιτική απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι γνωστόν ότι ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας μας ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένας οργανισμός με τεράστια χρέη. Κατά συνέπεια δημιουργούνται υπέρογκες ανεξόφλητες οφειλές, απέναντι σε πολλούς εταίρους στον χώρο της Υγείας. Είναι ένα φλέγον ζήτημα που αναζητά άμεσα τη λύση του και η λύση είναι μία. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την Πολιτεία.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία, το οποίο υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ και προσαυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δεν ευοδώθηκε καμία κοινώς αποδεκτή λύση.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας ότι το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και έχοντας ως γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, η Novartis θα συνεχίσει να διαθέτει αυτά τα σκευάσματα μέσω των υπολοίπων νόμιμων καναλιών διανομής, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης, πως η απόφαση αυτή της Novartis Hellas δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς που λαμβάνουν τις ανωτέρω θεραπείες.»

πηγή: epikaira.gr


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 3/9/2012

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για την επικείμενη αναστολή της πίστωσης των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και την πραγματική οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας του τόπου μας. Οι ιατροί από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του, παρ’ όλα αυτά όμως η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 “μαύρη τρύπα” 1,5 Δις ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δις μέχρι τέλους του έτους. Επειδή ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης επιδότησης, είναι πλέον ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δις ευρώ τα τελευταία 2 έτη !

Οι ιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αποφασίζοντας να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, συμφώνησαν σε οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης της τάξης του 50% και επιβολή εκπτώσεων στο καθηλωμένο επί 22 χρόνια τιμολόγιο ιατρικών πράξεων, φέροντας σε εξαιρετικά οριακό σημείο την βιοποριστική δυνατότητα επιβίωσης του μέσου ελευθεροεπαγγελματία Ιατρού, ο οποίος προσέφερε ανελλιπώς τις υπηρεσίες του “εθελοντικά” επί 2 συναπτά έτη, χρηματοδοτώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους, χωρίς να χρησιμοποιήσει την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη ως μοχλό πίεσης για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Η αλήθεια για τις πληρωμές των ιατρών είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για την επίσκεψη των 6,5 ευρώ μόνο για 5 μήνες, για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις μόνο 4 μήνες και αυτά όχι σε όλους τους ιατρούς, εκτός του ότι οφείλονται από το κράτος, όλα τα χρέη των παρελθόντων ετών.

Τα γεγονότα αυτά είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΝΩΣΤΑ στον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, ως αρμόδιο για θέματα ΕΟΠΥΥ. Παρ’ όλα αυτά και αντί να προσέλθει σε διάλογο με τους ιατρούς, έχει επιλέξει την τακτική των απειλών και εκβιασμών προς το ιατρικό σώμα, πρακτική που προσφάτως έχει επεκτείνει και προς τους φαρμακοποιούς. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να εξηγήσει στους γιατρούς και τους ασφαλισμένους, με συναινετικό πνεύμα , την τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και μέσα από διάλογο να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να εξοφληθούν οι οφειλές και να καταστεί ο ΕΟΠΥΥ βιώσιμος οικονομικά, επιχειρεί με δηλώσεις κενές περιεχομένου να μεταθέσει χρονικά τις λύσεις και να συνεχίσει την τακτική των ατέλειωτων χρεών προς όλους τους παρόχους Υγείας ! Χαρακτηριστικές είναι πρόσφατες δηλώσεις του στον Τύπο 26/8/2012 “Όποιος θέλει συμβάλλεται με τον Οργανισμό. Όποιος θέλει μπορεί αύριο να κάνει αίτηση να διακόψει την σύμβαση. Όποιος δεν  έρθει σημαίνει ότι αποδέχεται την δυσκολία εξόφλησης των τιμολογίων” Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού στην καταστρατήγηση της σύμβασης που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιατρούς, που με ρητό τρόπο αναφέρει ότι θα πρέπει οι πληρωμές να γίνονται εντός 45 ημερών ! Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου υπουργού μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χωρίς ιατρική φροντίδα !

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, καθώς οδηγεί  στην πιθανή κατάρρευση ΟΛΩΝ των δομών υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση των υπηρεσιών υγείας και τραγικά αποτελέσματα για την Υγεία ΟΛΟΥ του πληθυσμού. Η μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς, βάση σύμβασης, αποτελεί βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία του κράτους προς τους εργαζόμενους πολίτες τους οποίους, την ίδια στιγμή, καλεί να αναλάβουν βαριές φορολογικές υποχρεώσεις. Συγχρόνως αποτελεί βαρύτατη προσβολή στο συνταγματικό δικαίωμα της αμοιβής στην εργασία. Λογική και νομική συνέπεια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι η αναστολή σύμβασης με τον οργανισμό ΔΕΝ αποτελεί αθέτηση των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργαζομένων ιατρών αλλά αντίθετα υποχρέωσή και δικαίωμά τους, ώστε να κρατήσουν οικονομικά βιώσιμα τα ιατρεία και τα εργαστήριά τους προκειμένου να μπορέσουν να παρέχουν στο μέλλον ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Δυστυχώς, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική δαπάνη των πολιτών.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ζητάμε την συμπαράσταση και αρωγή όλων σας στις κινητοποιήσεις των γιατρών σας που αρχίζουν στις 3/9/2012, καθώς στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων στο Υπουργείο Υγείας . Ζητάμε επίσης την παρέμβαση των συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων των χρηστών υγείας (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ κ.α) και των λοιπών ιατρικών φορέων, καθώς η υπόθεση της υγείας είναι μία υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Γνωρίζουμε καλά ότι θα σας έχουμε δίπλα μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπως αντίστοιχα, επί σειρά ετών, σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε και εμείς δίπλα σας στις δύσκολες εποχές που περνά η Πατρίδα μας. Όλοι μαζί ασφαλισμένοι και ιατροί οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον ασφαλισμένο πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς της υγείας.

Για την Π.Δ. της ΕΝ.Ι. – Ε.Ο.Π.Υ.Υ

 Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμμ.

Ελευθερίου Γ.                                                          Πολυζόπουλος Ε.