Δύο χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών και ακόμη δεκατεσσάρων παραβατικής συμπεριφοράς, αποκαλύφθηκε η δράση του καρτέλ της πτηνοτροφίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”, το καρτέλ είχαν συγκροτήσει εφτά ή οχτώ μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που είχε συγκεντρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οργάνωση δρούσε από το 1996 μέχρι το 2010, καθορίζοντας τις τιμές χονδρικής και λιανικής στην εγχώρια πτηνοτροφία και μοιράζοντας μεταξύ τους τα κανάλια ητς μεταξύ τους πελατείας.

Ο ετήσιος τζίρος της εγχώριας πτηνοτροφίας υπολογίζεται στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ και εάν υποτεθεί ότι τα πρ όστιμα μπορεί να φτάσουν στο 10% του ετήσιου τζίρου κάθε επιχείρησης, για κάθε έτος παραβατικής συμπεριφοράς δεν αποκλείεται, εφόσον αποδειχθεί το καρτέλ, οι επιχειρήσεις μέλη του να μην πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Θεωρείται ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη περίπτωση καρτέλ στην Ελλάδα μετά την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ γάλακτος.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 50 επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δραστηριοποιούνται μόνο στην παραγωγή αβγών- διαφόρων μεγεθών.

Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ολομέλειά της θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου για να συζητήσει την υπόθεση.

Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων, πολλών εταιρειών του κλάδου.

πηγή: news247.gr