Το όφελος μπορεί να φτάσει στα 12,7 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα

και 68 δισ. από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού

Η αποπληρωμή του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, το πόσο επωφελείται η Γερμανία από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ από το εν λόγω ομόλογο, απορροφήθηκε από την ίδια τη Γερμανία, λόγω της ποσόστωσης συμμετοχής στην ευρωτράπεζα, ενώ αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει ελληνικά ομόλογα λήξεως μέχρι το 2026, τότε η αποζημίωση που εκτιμάται ότι θα λάβει η Γερμανία από την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 12,7 δις. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times Deutschland.

Σε αντίθεση με πρόσφατη έκθεση της UBS που ισχυριζόταν ότι οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης είναι αυτές που έχουν επωφεληθεί από το κοινό νόμισμα, σύμφωνα με ανάλυση του Jens Boysen-Hogrefe, του γερμανικού ινστιτούτου του Κιέλου, η Γερμανία έχει επωφεληθεί σημαντικά από την κατακόρυφη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Μάλιστα, οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για εξοικονόμηση τουλάχιστον 68 δις. ευρώ από τη μείωση των επιτοκίων. Τα ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια, σε αντίθεση με τους τίτλους της Ισπανίας ή της Ιταλίας, όπου τα spreads έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Είναι φανερό ότι η Γερμανία από αυτήν την επενδυτική στάση έχει επωφεληθεί.

Παράλληλα, η κρίση πιέζει το ευρώ προς τα κάτω κι έτσι τα γερμανικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά στην παγκόσμια αγορά, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Εξαιρετικά ωφέλιμη και για τον τομέα των ακινήτων στη Γερμανία η κρίση, καθώς τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή : bankingnews.gr