Από την εφημερίδα 

Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

 

 

Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων από γνωστά

ογκολογικά φάρμακα στην Κέρκυρα

Λουκέτο σε  φαρμακεία στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα λόγω χρεών

Γενικεύονται πανελλαδικά οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

Θύματα της σκληρής  πολιτικής των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες απαιτούν πλέον προπληρωμές για την παράδοση των ακριβών φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες και στα μεγάλα φαρμακεία αλλά και των ατελειώτων χρεών του ΕΟΠΥΥ, γίνονται καθημερινά οι ασφαλισμένοι σε δεκάδες περιοχές της χώρας . Για πολλούς από αυτούς η προμήθεια φαρμάκων είναι ένας ατελείωτος μαραθώνιος – μέσα στη ζέστη- χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι χρόνια πάσχοντες στην Κέρκυρα καθώς δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα γνωστά ογκολογικά φάρμακα τα οποία απαιτούνται για την χημειοθεραπεία τους. Στο γενικό νοσοκομείο του νησιού ο υπεύθυνος της χημειοθεραπευτικής μονάδας είναι αναγκασμένος να στέλνει τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους στα φαρμακεία του νησιού προκειμένου να βρουν τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα. Το γνωστό και πανάκριβο Avastin δεν υπάρχει πλέον σε κανένα φαρμακείο του Νομού και θα πρέπει για την προμήθειά του οι ασθενείς να προκαταβάλλουν ποσό άνω των 500 ευρώ –ανά χημειοθεραπεία- για να   γίνει εφικτή  η παραγγελία του από την Αθήνα. Το νοσοκομείο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παραγγείλει το φάρμακο με αποτέλεσμα να το πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς και εκ των υστέρων να διεκδικούν το αντίτιμο από το Ταμείο Υγείας τους.

Το  ίδιο ακριβώς αδιέξοδο βιώνουν και οι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται ένα από τα πλέον γνωστά φάρμακα ανοσοκαταστολής (Sellsept). Στο νησί δεν κυκλοφορεί  εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο και οι φαρμακοποιοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού δεν έχουν, όπως λένε, την οικονομική ρευστότητα για να μπορούν να αγοράσουν τοις μετρητοίς το επίσης ακριβό φάρμακο και να το προμηθεύσουν εν συνεχεία στους ασθενείς τους.

Δεν είναι μόνο το νησί του Ιονίου το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς του Νομού Κοζάνης, αφού οι τσέπες των φαρμακοποιών «στέγνωσαν» απο ρευστό και δεν μπορούν να γεμίσουν ξανά τα ράφια των φαρμακείων τους.  Από σήμερα μπαίνουν και αυτοί στο χορό της αναστολής επί πιστώση χορήγησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο της Κοζάνης όσο και της Πτολεμαϊδας δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ για τις συνταγές των ασφαλισμένων της ΔΕΗ, ενώ τα χρέη του συγκεκριμένου Ταμείου ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ ανά φαρμακοποιό. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και τα μεγάλα φαρμακεία του Νομού να κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα βρίσκονται ήδη οι φαρμακοποιοί – μέλη όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης, καθώς και εκείνοι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Γρεβενών, Φλώρινας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Κερκύρας και Κοζάνης, ενώ από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Αυγούστου θα ξεκινήσουν την ίδια μορφή κινητοποίησης κατά του ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακοποιοί – μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.  Στις 23 Αυγούστου τα φαρμακεία του Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά ενώ για την ίδια ημέρα τα μέλη του ΦΣΠ θα συνεδριάσουν προκειμένουν να κλιμακώσουν τη στάση τους. Στις 25 του μήνα συνεδριάζει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  τα μέλη του οποίου θα εισηγηθούν την πανελλαδική επ’ αόριστον αναστολή της πίστωσης για τους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ.  Συγκεκριμένα,  μέλη  του ΠΦΣ δηλώνουν χαρακτηριστικά : “Δεν θα πάμε σε πανελλαδική κινητοποίηση μόνον εάν ο ΕΟΠΥΥ πληρώσει τις συμβατικές του οικονομικές υποχρεώσεις. Αν δεν πληρώσει, οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, γιατί εάν ο Οργανισμός μάς αφήσει πάλι απλήρωτους, τότε εμείς δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις επιταγές μας και να λειτουργήσουμε τα φαρμακεία μας”.