Από την εφημερίδα

  

       Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη


αποκλειστικό

Στέρεψαν τα κονδύλια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αναζητούν τρόπους για να καλυφθεί το κόστος των φαρμάκων τους  από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.Φοβισμένες και αντιμέτωπες με τις τεράστιες ελλείψεις σε βασικά  είδη καθημερινής ανάγκης και κυρίως χωρίς  την αναγκαία θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού του Aids συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού οι 32 οροθετικές ιερόδουλες, οι οποίες συνελήφθησαν τον  περασμένο Απρίλιο στο κέντρο της Αθήνας να εκδιδόνται χωρίς προφυλάξεις και χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Μπορεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών τους να σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις όμως σήμερα  η κατάσταση για αυτές μοιάζει να είναι κυριολεκτικά εφιαλτική και επικίνδυνη.

Τα επαναληπτικά τεστ έχουν επιβεβαιώσει την λοίμωξη με τον ιό του Aids και το σύνολο των οροθετικών γυναικών επιθυμεί να ξεκινήσει την θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Εξάλλου, σχεδόν καμία δεν γνώριζε ότι ήταν φορέας του ιού. Δυστυχώς όμως έρχονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και με  τις περικοπές τις οποίες έχει επιβάλλει σε σχεδόν το σύνολο των φυλακών το Υπουργείο Δικαιοσύνης .

Σύμφωνα με πληροφορίες  το αρμόδιο υπουργείο δεν διαθέτει πλέον, ως όφειλε από την κείμενη νομοθεσία, τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των αντιρετροϊκών φαρμάκων- τα οποία απαιτούνται για κάθε φορέα του ιού του Aids  και το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 800 ευρώ μηνιαίως- για κάθε κρατούμενο. Μοιραία το βάρος  θα πρέπει να πέσει σε αποφάσεις που θα πάρουν οι Α΄ και Β΄ Υγειονομικές  Περιφέρειες για την έγκριση του κόστους της θεραπείας για όσες οροθετικές ιερόδουλες αλλά και για όσους κρατούμενους φιλοξενούνται στο σωφρονιστικό ίδρυμα και είναι ανασφάλιστοι ή έχουν εισέλθει παρανόμως στην χώρα μας και δεν διαθέτουν τα ανάλογα έγγραφα.

Αν και το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις,  τα μέλη των οποίων επισκέπτονται τακτικά τις φυλακές αλλά και τον νομικό τους εκπρόσωπο κ. Ραγκούση,  εκκρεμεί προς το παρόν η σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εξόδων των θεραπευτικών σχημάτων.  Επίσης,  εκκρεμούν τα ανάλογα έγγραφα από τις πρεσβείες των οροθετικών γυναικών οι οποίες προέρχονται  κυρίως  από τη  Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσσία.

Μία από τις πλέον τραγικές φιγούρες και η 18χρονη κωφή Μαριάννα η οποία έχει αρχίσει ήδη να παρακολουθεί το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ εντός των φυλακών, ενώ  οι υγειονομικές υπηρεσίες εκτιμούν πως η λοίμωξη από τον ιό του Aids  έχει ξεκινήσει  όταν η ίδια ήταν κάτω από τα 15 της χρόνια . Τα  μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν ήδη ενημερώσει τα κορίτσια για τα οφέλη της θεραπείας, όλα τα προβλήματα χορήγησης αλλά και τις παρενέργειες που ενδεχομένως να παρουσιαστούν, ενώ πρόσφατα έπεισαν και μια από τις ιερόδουλες να ξεκινήσει την θεραπεία – παρά την άρνησή της- όταν φυσικά θα  μπορέσουν να βρεθούν τα κονδύλια για την αγορά των φαρμάκων τους .

Ήδη τα μέλη της Act Up έχουν ενημερώσει τόσο τις ίδιες τις οροθετικές όσο και το προσωπικό των  φυλακών για το HIV/AIDS (τρόποι μετάδοσης, τρόποι προφύλαξης, επιδημιολογία του νοσήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, η σχέση των χρηστών με το νόσημα,  για τις πιθανές συλλοιμώξεις (ηπατίτιδα C, Β και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), για την  επαγγελματική έκθεση και χορήγηση προφυλακτικής αγωγής, για την  επικινδυνότητα στις φυλακές και την  θεραπευτική αντιμετώπιση.  Όπως οι ίδιοι ανέφεραν τα προβλήματα τα οποία καλούνται κάθε φορά να λύσουν όπως ελλείψεις σε ζάχαρη και τηλεκάρτες επισκιάζονται  από το φόβο των οροθετικών για το ζοφερό μέλλον τους- ιδιαίτερα μετά την δημοσίευση των φωτογραφίων τους- αλλά και τους φόβους του προσωπικού των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της επιθετικότητας των κοριτσιών.