ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Είμαστε ανέκαθεν ενάντια σε κάθε ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό ισχύει και για τα χρηματικά μέσα του προγράμματος βοήθειας» δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ στο Βερολίνο. «Η περαιτέρω χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την κατάθεση του πορίσματος της Τρόικα και εφόσον αποδειχθεί, ότι τα μέτρα πραγματοποιήθηκαν κατά τον συμφωνηθέντα τρόπο».

Από αυτό προκύπτει, είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά αλλού τα μέσα για τη χρηματοδότηση της. «Αυτό το κάνει με την έκδοση των λεγόμενων T-Bills (σ.σ.: βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια δημοσίου)» πρόσθεσε. «Αυτό το έκανε και στο παρελθόν. Σε αυτό, κάτι που πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, δεν εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδας». Με πιο απλά λόγια, συνέχισε, το ελληνικό κράτος χρηματοδοτείται μέσω της πώλησης τέτοιων βραχυπρόθεσμων T-Bills στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν στη συνέχεια να αναχρηματοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΕΚΤ συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία μόνο στο βαθμό που καθορίζει η ίδια το χρηματιστικό πλαίσιο για τις συναλλαγές – τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Η κ. Κοτέ αντέκρουσε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία η τρόικα θα παρατείνει την παραμονή της στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι κατά συνέπεια, η παράδοση του πορίσματός της θα γίνει τον Οκτώβριο. «Δεν έχουμε πληροφορίες για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις» είπε. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της στο Eurogrοup στα μέσα Σεπτεμβρίου». Το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, υπενθυμίζεται, θα συνεδριάσει στις 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Η «ακαμψία» του Βερολίνου δεν εκπλήσσει. Η γραμμή αυτή είχε υιοθετηθεί ήδη από τα μέσα Απριλίου, όταν διαφάνηκε ότι λόγω των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και λόγω των «ασυνεπειών» των ελληνικών κυβερνήσεων, η υλοποίηση του μνημονίου θα παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις.

«Δεν πρόκειται για μπλόφα» έλεγε Γερμανός αναλυτής. «Το Βερολίνο δεν προτίθεται να σπρώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, επιχειρεί όμως με το μαρτύριο της χρηματοδοτικής ασφυξίας να κάμψει και την τελευταία αντίσταση της Αθήνας. Τα νέα πακέτα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα καταφέρνει».

πηγή: hbnews.gr


LE MONDE: ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

Με τη μεγάλη πτώση του ελληνικού ΑΕΠ ασχολείται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Η πτώση είναι δραματική. Το ΑΕΠ της Ελλάδας κατρακυλάει κατά 6,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές» γράφει σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε τρομερές δυσκολίες και η εθνική της οικονομία βυθίζεται, υψώνονται από παντού φωνές ότι η ύφεση το 2012 θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα, γράφει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει πριν το 2014.

Η νέα κυβέρνηση του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά, η οποία στηρίζεται από τους σοσιαλιστές και την μετριοπαθή αριστερά, γράφει η εφημερίδα, έχουν αναδείξει σε προτεραιότητα την επιστροφή στην ανάπτυξη την ώρα που η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και έχει φθάσει το 23,1% τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή το ΑΕΠ μειώθηκε -σύμφωνα με σταθερές τιμές του 2005- κατά 6,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

πηγή: iefimerida.gr