Το ένα σενάριο είναι χειρότερο από το άλλο για την Ευρώπη όσον αφορά την διαχείριση της υπόθεσης Ελλάδα και ενός πιθανού Grexit δηλαδή χρεοκοπίας και αποχώρησης από το ευρώ.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει άμεσα η απώλεια που θα υποστεί η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα είναι μεταξύ 300-350 δις ευρώ.
Χρεοκοπώντας η Ελλάδα απαλλάσσει την Ευρώπη από μια δέσμευση αορίστου χρόνου.
Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα εξόδου, προσδοκίες ότι μπορεί το 2014 να περάσει στην ανάπτυξη αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από προσδοκίες και όχι βάση σχεδίου. Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος η άλλη πλευρά είναι ακόμη πιο επώδυνη καθώς λόγω του domino effect οι ζημίες που θα μπορούσαν να προκληθούν θα έφθαναν τα 1,2 τρις ευρώ.
Το Economist όπως και πολλοί διεθνείς οίκοι έχουν επιχειρήσει να αποτιμήσουν το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Ήδη συνολικά έχουν γίνει 8 απόπειρες και οι 8 καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πέραν της Ελλάδος θα χάσουν και όλοι οι άλλοι.
Ας αναφερθούμε στην τελευταία εκτίμηση του Economist.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ τα οποία θα μετατραπούν με μια υποτίμηση τουλάχιστον 50% σε δραχμές αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να αποπληρωθούν και το πιθανότερο είναι να χάνονταν. Επίσης τα 130 δις ευρώ δάνεια που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα θα διαγράφονταν. Να σημειωθεί ότι τα 100 δισ. τους χρέους σχετίζονται με το σύστημα πληρωμών της ΕΚΤ που αυτό μεταφράζεται σε ζημία ανάλογη στους μηχανισμούς του ευρωσυστήματος.
Λόγω της εξόδου θα πρέπει να προστεθούν και 50 δισ. ως bonus εξόδου για να μπορέσει να κρατηθεί η οικονομία εκτός ευρώ το πρώτο διάστημα.Σε ένα τέτοιο σενάριο η ζημία για την Γερμανία θα έφθανε στο 4% του ΑΕΠ ή 110 δις ευρώ.Εκ πρώτης όψεως αυτό είναι μια ευκαιρία, γιατί θα διασώσει τους Γερμανούς φορολογούμενους από μια δέσμευση αορίστου χρόνου στην Ελλάδα.Όμως ο πανικός που θα προκληθεί στο ευρώ θα προκαλέσει domino effect σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ζημίες που θα προκληθούν από την δραματική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, τις μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα περί τα 1,15 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε στην Γερμανία 500 δισ. ή 20% του ΑΕΠ.
Όμως στον αντίποδα προβάλλεται ένα βασικό επιχείρημα.
Μήπως η Γερμανία θέλει μια μικρότερη αλλά ισχυρότερη ευρωζώνη;
Πηγή : bankingnews.gr
Aug 12, 2012 @ 00:06:11
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
Aug 12, 2012 @ 01:13:15
Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.