Τα ποσά που καταλήγουν σε οφσόρ λογαριασμούς από κροίσους του πλανήτη ξεπερνούν το χρέος της χώρας τους
Της Καρολίνας Παπακώστα
Οι κροίσοι του πλανήτη μόνο το 2010 εκμεταλλεύτηκαν τις ποικίλες αδυναμίες των εθνικών φορολογικών συστημάτων και «έβγαλαν» σε φορολογικούς παραδείσους, από την Ελβετία μέχρι τα νησιά του Αρχιπελάγους Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό, περί τα 21 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς βέβαια, το ποσό αυτό μπορεί να αγγίζει και τα 32 τρισ. Ητοι, να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ολόκληρης της αμερικανικής οικονομίας.
Η φοροδιαφυγή λοιπόν και οι οφσόρ δεν απασχολούν μόνο τη χρεωμένη Ελλάδα. Oπως γράφει ο «Ομπζέρβερ», o Τζέιμς Χένρι (πρώην οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων McKinsey) παρουσίασε πρόσφατα μια νέα μελέτη για λογαριασμό του ανεξάρτητου οργανισμού Tax Justice, η οποία διεύρυνε κατά πολύ όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τις εκροές κεφαλαίων με προορισμό κάποιον εξωτικό ή μη φορολογικό παράδεισο.
Ο Χένρι χρησιμοποίησε στοιχεία τόσο από το ΔΝΤ και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) όσο και από ιδιώτες αναλυτές. Η αλήθεια είναι πως παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του G20, οι απανταχού επενδυτές – ακόμη κι αυτοί που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία – έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ χρήμα από τον έφορο. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμη κι ολόκληρη την περιουσία τους.
Η αποκαλούμενη οικονομία των οφσόρ είναι τόσο μεγάλη, ώστε κατά τον Τζέιμς Χένρι «έχει τεράστιο αντίκτυπο ακόμη και στις εκτιμήσεις περί ανισότητας πλούτου και εισοδήματος, στις εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος και τα δημόσια έσοδα, αλλά κυρίως έχει τεράστιο και φυσικά αρνητικό αντίκτυπο στους φορολογουμένους πολλών χωρών». Για τον Τζον Κρίστενσεν του Tax Justice «αυτά τα καινούργια στοιχεία δείχνουν πως για τρεις δεκαετίες ανυπολόγιστος πλούτος κατέληγε στους οφσόρ λογαριασμούς ενός εξαιρετικά μικρού αριθμού κροίσων».
Συνολικά 10 εκατ. άνθρωποι στην υφήλιο έχουν μεταφέρει χρήματα σε «παραδείσους». Ομως σχεδόν τα μισά από τα 21 τρισ. που υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκαν σε οφσόρ, μόνο το 2010 – δηλαδή 9,8 τρισ. – ανήκουν σε μόλις 92.000 ανθρώπους. Σε αυτά μάλιστα δεν περιλαμβάνεται η αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως φέρ’ ειπείν τα γιοτ και οι επαύλεις τους ή τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους τους.
Εξίσου ισχυρό σοκ προκαλεί το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που αυτοί οι πλούσιοι έχουν στείλει σε κάποιον φορολογικό παράδεισο υπερβαίνουν κατά πολύ το δημόσιο χρέος των χωρών από τις οποίες προέρχονται και στις οποίες φυσικά απέφυγαν να τα δηλώσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλούσια σε πετρέλαιο Νιγηρία, που έχει δει να πετούν σε βαλίτσες πάνω από 300 δισ. δολάρια από το 1970 μέχρι το 2010 και η οποία δεν θα χρωστούσε καν, αν είχε κατορθώσει να φορολογήσει επαρκώς τους πολύ πλούσιους πολίτες της.
Αν με κάποιον τρόπο φορολογούνταν αυτά τα 21 τρισ. με ποσοστό 30% π.χ., θα απέφεραν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 189 δισ. δολαρίων ετησίως – πολλά περισσότερα από όσα δίνουν οι πλούσιες χώρες του πλανήτη σε βοήθεια στον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή : Tα Νέα
Aug 10, 2012 @ 15:55:06
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.