Με έντοκα γραμμάτια θα πληρώσουμε το ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου!


Δεν θα μας δώσει καμία σιωπηρή παράταση η ΕΚΤ και θα πληρώσουμε κανονικά και στην ώρα του το ομόλογο της 20ης Αυγούστου, ύψους 3,2 δις που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα ανακοινώσει την Παρασκευή επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων για να πληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου, σημειώνει το δίκτυο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Τελική λύση για την αποπληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ βρήκε η ΕΚΤ, αποφασίζοντας να πληρώσει… τον εαυτό της μέσω εντόκων γραμματίων, τροποποιώντας παρελθούσα απόφαση που έβαζε όρια στα έντοκα που χρησιμοποιούσαν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση.

Έτσι, τα 3,2 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα θα αποπληρωθούν και δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή. Όμως η διαδικασία αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ λειτουργεί κατά το συμφέρον και κατά το δοκούν.

Συγκεκριμένα, πριν ενάμιση χρόνο περίπου η ΕΚΤ, διαπιστώνοντας την κατάχρηση που σημειώνεται στην χρήση των εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, αποφάσισε να βάλει ένα όριο, δηλαδή ενώ οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να κατέχουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν ως εγγύηση πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η κατάχρηση των εντόκων δεν ήταν μόνο τραπεζικό ζήτημα. Οι τράπεζες βοηθούσαν το κράτος και με τα έντοκα βελτίωναν την ρευστότητα τους από την ΕΚΤ.

Όμως κατέστη αντιληπτό από την ΕΚΤ και αποφασίστηκε πριν 1,5 χρόνο περίπου να μπει ένα πλαφόν.

Για να έρθουμε στο σήμερα, στις 20 Αυγούστου, σε λίγες μέρες δηλαδή, λήγουν ομόλογα του Δημοσίου αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά τα κατέχει η ΕΚΤ σε συντριπτικό βαθμό και δευτερευόντως η ΕΤΕπ.

Η ΕΚΤ αναζητούσε μια λύση μαζί με το ελληνικό δημόσιο ώστε τα ομόλογα αυτά να αποπληρωθούν.

Η λύση βρέθηκε. Η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το πλαφόν που είχε βάλει πριν 1,5 χρόνο στα έντοκα από 3,5 δισ. στα 7 δισ. ευρώ.

Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να αυξήσουν τη χρήση των εντόκων ως εγγύηση στην ΕΚΤ στα 7 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ από το ELA, καθώς πλέον τα έντοκα χρησιμοποιούνται στον μηχανισμό εγγυήσεων της ΤτΕ και κατ΄ επέκταση του ευρωσυστήματος.

Με αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα αποπληρωθούν τα 3,2 δισ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Έτσι, η ΕΚΤ βρήκε μια καλή λύση, αίροντας παλαιότερη απόφασή της, για να πληρώσει τον εαυτό της.

ΜΜΚ
Πηγή : http://www.xrimatistirio.gr/index.asp?id=11804&ekdosi=4586